Welke klachten komen psychologen het meest tegen?

Denk jij eraan om naar een goede psycholoog in Amsterdam te gaan? Je wil je bij een professioneel psycholoog in Utrecht terecht omdat je last hebt van psychische klachten? Er zijn een aantal psychische klachten en problemen waar psychologen op regelmatige basis mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld:

1. Stress, overspannenheid of een burn-out

Bij een burn-out heb je last van vermoeidheid. Je balans is zo ontregeld dat ‘even bijtanken’ geen oplossing meer biedt. Dit kan komen door problemen zijn zoals conflicten met een werkgever of collega’s, stress, vermoeidheid, niet op je plek zitten en niet weten wat je wilt, moeilijkheden bij het solliciteren, de balans tussen werk en gezinsleven, enz.

Ook tijdens een studie kunnen er problemen ontstaan. Men heeft het gevoel hoeveel rust je ook neemt, je blijft futloos en ‘zwaar’. In de loop van de tijd is niet alleen je energie op, maar ook je motivatie. Deelname aan werk en collega’s neemt af, isolement en schuldgevoelens nemen toe, en het gevoel niet opgewassen te zijn tegen het werk leidt tot een negatief zelfbeeld.

2. Somberheid of depressie

Somberheid kan ontstaan wanneer men veel zorgen of problemen heeft. Dat heeft iedereen wel eens, maar bij jou blijft die neerslachtige stemming aanhouden. Somberheid kan ontstaan door problemen op werk, in een relatie of gezin, zorgen om gezondheid of als er financiële problemen zijn.

3. Relatieproblemen

In elke relatie zijn er wel eens problemen, woede, ruzies en misverstanden. Tussen partners, maar ook binnen gezinnen en gezinnen. Het wordt een probleem wanneer ruzies en woede voortduren, of wanneer mensen uit elkaar groeien. Relatieproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door grote gebeurtenissen, stress, financiële problemen, ziekte, vreemdgaan, etc.

4. Onzekerheid of angst

Iedereen wordt wel eens bang en iedereen raakt overweldigd. Dit is een hele natuurlijke reactie op gevaar of een situatie die te veel voor je is.. Maar als angst of stemming je dagelijks leven verstoort, wordt het een probleem. Bij angst kunnen depressieve gevoelens ontstaan, slaapproblemen,, geen plezier meer hebben, onzekerheden, hoogtevrees, vliegangst, infectieangst, pleinvrees of bijvoorbeeld claustrofobie. Je kunt ook bang zijn voor situaties (in relatie tot andere mensen). Dat zijn sociale angsten. Bijna iedereen kent het ongemakkelijke gevoel, om voor een groep te moeten spreken en de angst te hebben om ??fouten te maken. Met de soort angsten kunnen psychologen je goed helpen.

5. Verlies of rouw

Rouwen kan samen gaan met allerlei (heftige) verschijnselen. Wat je voelt bij rouw is bij iedereen verschillend. Je kunt om elk verlies rouwen. Een geliefde, een kind, een faillissement, ontslag, je eigen jeugd. Alles wat men ontnomen wordt en waar waarde aan wordt gehecht kan leiden tot rouw. Dit kan als gevolg hebben dat je jezelf eenzaam voelt, kampt met gevoelens van zinloosheid en leegte, moeite hebt met relaties of afvraagt wie je bent en wat je wil. Rouw zorgt ook voor lichamelijke reacties. Denk hierbij aan moeheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en verminderde eetlust.

Tags

Dit bericht is gepost op 28 November 2022 om 3:02 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.