Is glutenvrij eten gezond?

Een gluten allergie is erg vervelend om te krijgen. Je kunt dan in een klap een hoop producten niet meer eten. Deze moeten allemaal vervangen worden. De laatste tijd is daar steeds meer aandacht voor. Zo zijn er al verschillende glutenvrije producten op de markt, zodat iedereen zo gevarieerd mogelijk kan eten. Maar, is glutenvrij eten wel zo gezond? Je leest het in dit artikel.

Wat zijn gluten?

Laten we allereerst eens bespreken wat gluten nou exact zijn. Gluten zijn eiwitten, die mensen met een glutenintolerantie moeten vermijden. Het nadeel van de intolerantie is dat je altijd op je hoede moet zijn. Een klein beetje gluten kan je al ziek maken en ook blijvende schade aanrichten. Daarom is het ook zo belangrijk om volledig glutenvrij te eten. Het gaat niet alleen om de acute buikpijn die je krijgt, maar ook je darmen die blijvend aangetast kunnen raken.

Gluten zitten stiekem in heel veel producten. Het zit zelfs in de producten, waar je het als laatste van zou verwachten. Mascara is er daar bijvoorbeeld een van. Maar, ook met haver, snoep, sauzen, ijs, bier, soep en kant-en-klare maaltijden moet je bijvoorbeeld goed uitkijken. Iemand met een glutenintolerantie zal daarom ook altijd eerst goed de etiketten scannen, voordat ze een product echt op gaan eten.

Gezond of ongezond

Laten we voorop stellen dat gezonde producten voornamelijk verse producten zijn. We hebben het dan in de regel voornamelijk over groenten en fruit, maar ook over zuivelproducten, peulvruchten, boter, olie, noten, zaden en pitten. Deze verse producten zijn ook allemaal glutenvrij.

Voor wie gezond wil eten, eet hoogstwaarschijnlijk al vaak glutenvrij. Uiteraard is het wel een uitdaging, want pasta en pizza moet je bijvoorbeeld al vermijden. Gelukkig kun je wel rijst en aardappelen eten, om zo toch een gevarieerde maaltijd te eten. Onbewerkt vlees en vis zijn ook glutenvrij en kunnen ook gewoon geconsumeerd worden.

Hoewel het lijkt dat je gemakkelijk glutenvrij kunt eten is het natuurlijk in de praktijk wel een grote uitdaging. Gelukkig komen er wel steeds meer alternatieven op de markt, glutenvrij brood is er daar een van. Als je vroeger altijd brood hebt gegeten, kun je je haast niet voorstellen dat je nooit meer een boterham kan eten. Voor die mensen is het heel fijn dat ze op deze manier ook weer van brood kunnen genieten. En zo bestaan er nog veel meer glutenvrije varianten op de markt.

De moraal van het verhaal is dat je gezond kunt eten, als je een glutenintolerantie hebt. Vrijwel alle verse producten zijn gezond én glutenvrij. Hierdoor kun je gemakkelijk eten uit de schijf van vijf. Daarnaast worden er steeds meer glutenvrije producten gemaakt, waardoor je steeds gevarieerd kunt eten.

Glutenvrij een hype

Voor mensen met een glutenintolerantie is het een aardige tweestrijd. Aan de ene kant zijn ze blij met de hype over glutenvrij eten. Steeds meer mensen willen een glutenvrij dieet volgen en daardoor komt er ook steeds meer aandacht voor. Het aanbod van glutenvrije producten wordt hierdoor ook steeds groter en daardoor daalt de prijs ook ontzettend. Zo hoeft een glutenvrij brood niet per se meer veel duurder te zijn dan een ander brood.

Dat er steeds meer bekend wordt over gluten en er aandacht voor is, is uiteraard mooi meegenomen. Alleen wat het een tweestrijd maakt is dat mensen die een glutenvrij dieet volgen, dit alleen maar voor een korte periode doen. Zij kunnen weer stoppen wanneer zij dat willen en alle producten weer eten zonder na te denken. Terwijl de mensen met een glutenintolerantie sommige producten levenslang niet meer kunnen eten. Dat wringt soms ontzettend. Daarom zit ook aan deze hype en trend weer een keerzijde.

Tags

Dit bericht is gepost op 19 oktober 2022 om 4:19 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Eerste hulp bij een stralend gebit
Tips om snel af te vallen