Zorg goed voor droge ogen

Je ogen zijn een van de vijf zintuigen die elke dag enorm belangrijk zijn in het dagelijkse leven. Het is dus niet onbelangrijk om goed voor je kijkers te zorgen. Oogverzorging bestaat uit dan ook uit meer dan alleen lenzen dragen; zo kun je gebruik maken van lenzenvloeistof, een bewaardoosje, een toilettasje, hypoallergene gel en ga zo maar door.

Ondanks dat jij goed gebruik maakt van alle bovenstaande producten, de juiste lenzen hebt laten aanmeten en zorgvuldig omgaat met je lenzen, ervaar je toch last aan je ogen. Concreter gezegd heb je het idee dat je last hebt van droge ogen, omdat je een zanderig, geïrriteerd en moe gevoel hebt in je ogen. Wat zou er aan de hand zijn?

De oorzaak van droge ogen

Voordat je verder leest, is het allereerst goed om te weten dat last hebben van droge ogen over het algemeen niet tot serieuze problemen zal leiden. Desalniettemin valt er, zoals bij vrijwel elk kwaaltje, een oorzaak aan te wijzen. In het geval van droge ogen ervaar je het zanderige of geïrriteerde gevoel, doordat je ogen te weinig tranen produceren. Dit heeft tot gevolg dat je ogen minder gehydrateerd zijn en je droge ogen ervaart. Daarnaast kennen droge ogen andere oorzaken, zoals airco of een lange schermtijd. Door lang naar je scherm te staren of doordat er veel koude lucht in je ogen komt, produceren je ogen minder vocht en kunnen je ogen geïrriteerd raken. Tot slot komt het in een enkel geval voor dat je ogen droog aanvoelen door je lenzen, omdat je deze bijvoorbeeld te lang in hebt.

Het probleem aanpakken

Hoewel droge ogen dus geen serieus probleem hoeven te zijn, is het fijn om dat droge gevoel te kunnen laten verdwijnen. Om het probleem dat droge ogen heet, aan te kunnen pakken, kun je twee dingen doen:

      Allereerst is het mogelijk om oogdruppels te gebruiken. Deze methode werkt snel en effectief, omdat de droge ogen direct vochtig gemaakt worden door een ‘neptraan’ te produceren. Een traan is immers ook een druppel, alleen dan geproduceerd door het oog zelf.
      Een tweede mogelijkheid is het dragen van lenzen voor droge ogen. Deze lenzen hebben geen hoger watergehalte dan normale lenzen, maar juist lager. Dit is zo gemaakt, zodat er meer zuurstof door de lens gelaten worden en het vochtgehalte in je oog op peil blijft. Eén van de merken die lenzen voor droge ogen produceert, is Biofinity. Daarnaast wordt Acuvue Moist erg aanbevolen aan mensen met droge ogen.

Meer weten over droge ogen?

Al met al blijkt dus dat droge ogen meestal geen ernstige gevolgen heeft voor jouw ogen. Toch is het een vervelend gevoel dat gedurende de dag verergert, waardoor het geen gek idee is om te kijken hoe het probleem behandeld kan worden. Daar zijn twee manieren voor, te weten oogdruppels of speciale lenzen voor droge ogen. Als je graag meer wil weten over de manier waarop je de oogdruppels moet gebruiken of waar je de speciale lenzen kunt kopen, is het aan te raden om een bezoekje aan de opticien te brengen. Zij kunnen jou namelijk specialistische kennis verstrekken en je op een professionele manier helpen.

Tags

Dit bericht is gepost op 16 juni 2022 om 1:28 pm uur en is geplaatst in Ogen.

Andere interessante artikels: Eerste hulp bij urineverlies
Tips om je tuin geschikt te maken voor sporten