Tekort aan zink? Zo kom je erachter!

Jouw lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om gezond te functioneren. Een van deze mineralen is bijvoorbeeld zink. Een tekort aan zink is alles behalve gezond. Daarom is het verstandig om bij te houden of je genoeg binnen krijgt van dit mineraal. Mocht dit niet het geval zijn, geen paniek. Er zijn manieren om er wel genoeg van binnen te krijgen en vanaf nu ga je daar uiteraard op letten. Lees snel mee hoe je genoeg zink binnen kunt krijgen.

Hierom is zink belangrijk

Van heel veel mineralen en vitaminen wordt natuurlijk gezegd dat ze belangrijk zijn. Ze zijn allemaal nodig om jouw lichaam gezond te houden. Dat is uiteraard ook zo. Verschillende mineralen en vitaminen zijn nodig om jouw lichaam in balans te houden en dragen bij aan jouw gezondheid.

Wat zink betreft, zorgt deze voor een normale werking van het lichaam. Zink zorgt er voor dat er wel 300 enzymen en hormonen werken. Celgroei en wondgenezing is ook allemaal aan dit mineraal te danken. Daarentegen ondersteunt zink het immuunsysteem en zorgt het ervoor dat je lichaam beschermt, is tegen infecties. Bovendien werkt het ook nog eens ontstekingsremmend. Des te meer reden om er dus genoeg van binnen te krijgen!

De zink behoefte

Je lichaam heeft altijd een bepaalde behoefte. Zo is 100 gram groenten per dag bijvoorbeeld aan te raden, net als 2 liter water drinken. Hoeveel zink je per dag zou moeten binnenkrijgen is moeilijk te zeggen. Het lichaam kan zelf geen zink produceren. Bovendien bevat het lichaam zelf ook maar weinig zink, dit mineraal zit voornamelijk in botten, huid en haar.

Hoeveel zink iemand nog heeft, hangt van meerdere factoren af. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd en geslacht. 15 jarige kinderen hebben weer minder zink nodig dan volwassenen. Mannen daarentegen hebben weer meer zink nodig dan vrouwen. Het kan dus nog wel eens verschillen. Mannen hebben gemiddeld tussen de 7,5 en 12,7 mg zink nodig per dag. Voor vrouwen ligt die behoefte op 6,2 tot 10,2 mg. Kinderen hebben maar 3,6 mg nodig tot hun 3 jaar. Die behoefte stijgt naarmate ze ouder worden. De aanbevolen behoefte ligt namelijk al tussen de 9,9 en 11,8 mg als ze 15 jaar worden.

Het kan verstandig zijn om zink extra bij te slikken, indien je dit niet voldoende via voeding binnenkrijgt. Je hebt zink in de vorm van tabletten, zuigtabletten en capsules en vloeibare middelen. Zo is Nano zink bijvoorbeeld vloeibaar. Het is namelijk mineraalwater met een kleine hoeveelheid zink erin. Het wordt aangeraden om hier 10-20 ml per dag van te nemen om eventuele klachten voor te zijn. Kijk echter wel eerst naar hoeveel zink je binnenkrijgt via je voeding, supplementen zijn slechts een aanvulling, waar voeding de basis is.

Gevolgen van zink tekort

We hebben al kunnen lezen dat zink enorm belangrijk is voor je lichaam. Dit mineraal zorgt voor een gezonde werking van het lichaam. Je kunt je voorstellen dat het lichaam minder goed functioneert als je te weinig zink binnenkrijgt per dag. Er zijn verschillende gevolgen van zink tekort te noemen. Ten eerste een slechte wondgenezing, breekbare vingernagels en gevoeligheid voor infecties. Ook haaruitval en huidproblemen kunnen symptomen zijn van zink tekort.

Er zijn verder nog meer gevolgen te benoemen. Verminderde eetlust, nachtblindheid, smaakstoornissen en lusteloosheid zijn bijvoorbeeld ook symptomen die kunnen duiden op een tekort aan zink. Slaapproblemen, angstgevoelens, vermoeidheid en concentratieproblemen zijn de andere gevolgen van een groot tekort aan zink. Een van de heftigste gevolgen is wellicht de vruchtbaarheidsstoornissen en potentiestoornissen.

Natuurlijk zijn deze symptomen niet alleen te linken aan zink tekort. Er zijn nog meer ziekten, waarbij je dezelfde symptomen kunt ervaren. Let er in ieder geval op dat je genoeg zink binnen krijgt, want dan hoeven deze symptomen in ieder geval niet het gevolg van zink tekort te zijn.

Tags

Dit bericht is gepost op 10 juni 2022 om 12:00 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Verminder de invloed van stress met deze zelfzorg tips
Eerste hulp bij urineverlies