Hoe herken je spanningshoofdpijn?

Er zijn een paar dingen heel vervelend als je die krijgt, met stipt op nummer één staan jeuk en hoofdpijn. Tegen jeuk zijn vaak allerlei middeltjes te vinden, maar van hoofdpijn kom je niet zo snel af. Je kunt wel een paracetamol of ibuprofen nemen, maar daardoor kun je het ook erger maken. Hoofdpijn kan je echt gek maken en soms is op bed liggen het enige wat helpt. Veel mensen zouden het gooien op migraine, maar is dat wel zo? Er zijn namelijk nog andere redenen waarom je hoofdpijn kunt hebben en die noemen we hieronder.

Spanningshoofdpijn en de oorzaken

De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Deze pijn is zo hardnekkig dat mensen beperkt worden in hun werk en sociale leven als ze deze hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn komt vaker voor bij mannen en voelt aan als een strakke band die om je hoofd wordt getrokken. Vaak voel je een drukkend gevoel aan beide kanten van je hoofd, zowel aan je voorhoofd als achterhoofd. Nek en schouderpijn zijn bijkomende symptomen eveneens als duizeligheid en vermoeidheid.

Spanningshoofdpijn kan bijvoorbeeld komen door een drukke dag, te veel inspanning voor een tentamen of een strakke deadline. Daarnaast zijn er ook triggers die bij sommige mensen spanningshoofdpijn kunnen veroorzaken. De eerste trigger zijn zoetstoffen, deze worden verwerkt in light-producten en kunnen hoofdpijn veroorzaken als je deze vaak drinkt. Ook andere E-nummers kunnen een trigger zijn, zoals mononatriumglutamaat en nitraten. Als je veel koffie drinkt en daar abrupt mee stopt, krijg je ontwenningsverschijnselen, ook dat kan een oorzaak zijn van de spanningshoofdpijn.

Als je afkickt van koffie, zorg dan in ieder geval dat je op een andere manier vocht binnen krijgt, want vochttekort is ook een oorzaak van spanningshoofdpijn. Zorg daarom dat je voldoende drinkt op een dag, met name water. Het is een soort domino-effect als je minder water drinkt. Minder water zorgt namelijk voor minder bloedvolume, waardoor er minder zuurstof naar je hersenen wordt vervoert en daardoor krijg je ook nog een ophoping van afvalstoffen.

Net als veel vochtinname is magnesium ook belangrijk om binnen te krijgen. Deze mineraal kan spanningshoofdpijn voorkomen. 200 gram magnesium per dag zou al voldoende moeten zijn.

Als je jouw voedingsschema hebt aangepast aan bovenstaande, blijven er nog een paar oorzaken over. Een daarvan is het onderdrukken van emoties. Dit gebeurt vaak, omdat de gevoelens die je hebt sociaal niet zo geaccepteerd worden. Je gaat die emoties dan te veel binnen houden, waardoor spanningshoofdpijn ontstaat. Stress kan ook een boosdoener zijn, eveneens als oververmoeidheid. Vaak staan deze symptomen ook wel met elkaar in verbinding.

Chronische spanningshoofdpijn en de oorzaken

Bovenstaande hoofdpijn komt zo nu en dan een keer voor en houdt maximaal 3 dagen aan. Bij chronische spanningshoofdpijn hebben we het over een pijn die 15 dagen per maand voorkomt. Dat is dus eigenlijk de helft van de maand.

Er is een grote boosdoener die in veel gevallen chronische spanningshoofdpijn veroorzaakt en dat zijn pijnstillers. Bij het te vaak slikken van pijnstillers of een te hoge dosis innemen, kan je spanningshoofdpijn chronisch worden. Ben daarom voorzichtig met het slikken van medicatie voor hoofdpijn.

Hoofdpijn door slechte ogen

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar het bestaat echt. Als je klachten hebt aan je ogen kun je daar hoofdpijn van krijgen. Slecht zien is bijvoorbeeld een symptoom, maar ook droge en vermoeide ogen. Als je een van deze klachten hebt, willen je hersenen dat compenseren. Dat resulteert er dan in dat je hoofdpijn krijgt.

Een goed voorbeeld is als je slecht ziet van dichtbij. Je gaat dan automatisch je ogen belasten, omdat het andere oog harder moet werken. Hierdoor kun je flinke hoofdpijn ervaren. Het enige wat hier tegen helpt is naar de opticien gaan en een bril laten aanmeten.

Zijn bovenstaande oorzaken niet van toepassing op jou? Dan adviseren wij om snel een bezoek aan de dokter te brengen. Het kan altijd een hersentumor of andere ernstige ziekten zijn.

Tags

Dit bericht is gepost op 10 januari 2022 om 10:43 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: 5 tips voor ouderen die thuis wonen
Zo zorg je voor algehele fitheid