5 tips voor ouderen die thuis wonen

Het is geen geheim dat ouderen vaak net een beetje meer hulp nodig hebben dan jongeren. Een automatisch seniorenalarm kan dan ook goed van pas komen. Wanneer je als oudere nog wel zelfstandig kan wonen is dat natuurlijk heel fijn, maar een goed vangnet is toch wel verstandig. Deze moderne techniek kan daar goed bij helpen. Seniorenalarmsystemen zijn in staat om door middel een handzame alarmknop met één druk en soms zelfs helemaal autonoom contact te leggen met de buitenwereld in het geval van een incident. Voor een alleenwonende oudere is het een zeer veilig gevoel om op een makkelijke manier contact te kunnen leggen met een familielid of hulpverlener wanneer er iets gebeurt.

Seniorenalarm

Een automatisch seniorenalarm is grotendeels een normaal alarmsysteem. Wanneer de hoofdunit een melding krijgt, zal er een actie worden uitgevoerd. De actie bestaat in de meeste gevallen uit het sturen van een melding naar een aantal voorgeprogrammeerde telefoonnummers. De manier waarop een melding naar het systeem wordt gestuurd is echter anders dan bij een regulier alarmsysteem. Bij een seniorenalarm gaat het meestal niet om bewegings- of deursensoren die een signaal sturen, maar sensoren als een paniekknop, val-detector of SOS-knop.

Een paniekknop

Een paniekknop aan een nekkoord of sleutelhanger kan het verschil maken tussen wel en geen melding kunnen versturen in het geval van een ongeluk. Zo’n handzame alarmknop draag je altijd bij je en heb je dus automatisch altijd binnen handbereik. Een paniekknop kan bij veel alarmsystemen ook worden gecombineerd met een val-sensor. Met een val-sensor wordt er automatisch een signaal gestuurd naar de hoofdunit wanneer de drager van de sensor valt. Zo ben je ook beveiligd als je bijvoorbeeld je bewustzijn verliest.

Vaste sensoren

Ook een aantal vaste sensoren kunnen zeer goed van pas komen bij het beveiligen van ouderen. Zo kan een bewegingssensor een melding geven wanneer iemand ergens komt waar hij of zij helemaal niet hoort te komen. Andersom kun je ook instellen dat je juist een melding krijgt wanneer iemand ergens niet komt waar hij of zij juist wel zou moeten zijn. Denk hierbij aan het niet terugkeren vanuit de badkamer of aan het niet binnenkomen in de woonkamer in de ochtend.

Verbonden met het internet

Veel seniorenalarmsystemen beschikken over een internetaansluiting. Als het systeem is aangesloten op het internet kan het zelfstandig naar buiten communiceren of kan er van buitenaf worden meegekeken. Zo kan er bijvoorbeeld met een druk op de paniekknop direct een hulpoproep worden verzonden naar de vooraf ingestelde gebruikers. In sommige gevallen wordt er ook een camera meegeleverd en kun je in geval van nood via de terugspreekfunctie direct communiceren.

Beveiliging via een app

Sommige senioren beveiligingssystemen hebben ook een app als aanvullende functie. Deze app is dan vaak een GPS-tracker en val-sensor in één. Zo kan je altijd een oogje in het zeil houden, of de desbetreffende persoon nu thuis is of ergens anders. Ook weet je in geval van nood de oudere altijd te vinden. Zo weet je altijd waar je de hulp naartoe moet sturen.

Tags

Dit bericht is gepost op 10 januari 2022 om 10:30 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Creatief met kerst? Organiseer een winterbarbecue
Hoe herken je spanningshoofdpijn?