De symptomen van te weinig drinken

Te weinig water drinken: je hebt het vast wel eens gedaan. Een keer te weinig drinken is niet zo erg, maar wanneer je langdurig te weinig drinkt, kan dit leiden tot uitdroging. Te weinig water drinken, brengt vaak symptomen met zich mee. We hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet.

Droge mond en huid

Wanneer je mond en keel droog zijn, is dit vaak een teken dat je te weinig hebt gedronken. Je voelt dan een plakkerig, slijmerig gevoel in je mond en je lippen zijn erg droog. Het heeft dan geen zin om een fles frisdrank of een biertje te pakken, want deze drankjes bevorderen de uitdroging alleen maar meer.

Naast een droge mond, kan je ook een droge huid krijgen van te weinig drinken. De huid is als het ware de beschermlaag van je lichaam, en moet dus goed gehydrateerd blijven. Wanneer je een droge huid ervaart, heb je waarschijnlijk een tekort aan huidvetten. Als dit tekort voor lange tijd aanhoudt, kan er volledige uitdroging ontstaan. Let hier dus goed op en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.

Obstipatie

Wanneer je te weinig water binnenkrijgt, dikt je ontlasting te veel in en droogt deze uit. Hierdoor kan verstopping, obstipatie, ontstaan. Je kan moeilijk naar de wc en verschillende buikklachten ervaren, zoals: enorme buikkramp, darmkramp en darmpijn. De werking van je stoelgang gaat achteruit en dit kan op lange termijn leiden tot vervelende aandoeningen.

Vermoeidheid

Kan je vermoeid worden door te weinig water te drinken? Ja, dit kan zeker. Wanneer er namelijk te weinig vocht in je lichaam is, gaan je cellen trager werken en komt er minder energie vrij. Hierdoor kan je slaperig, moe en humeurig worden. Drink dus genoeg water om je lekker in je vel te voelen. Daarnaast kun je er voor kiezen om ook wat fruit en groente te eten dat veel vocht bevat, zoals een komkommer of watermeloen. Zo krijg je op verschillende manieren voldoende vocht binnen.

Te weinig drinken is dus erg slecht voor je gezondheid. Wil je wel graag genoeg binnen krijgen, maar vind je water maar ‘saai’ om te drinken? Misschien is een waterdispenser van Brita dan iets voor jou. Deze filtert water naar smaak. Van warm of gekoeld, tot plat of bruisend: de waterdispenser heeft het allemaal. Het kan ook dat je moeite hebt om genoeg water op een dag te drinken. Hiervoor zijn allerlei ‘apps’ beschikbaar die je kan downloaden. Zo hoef je niet bang te zijn voor deze symptomen: stay hydrated!

Tags

Dit bericht is gepost op 20 december 2021 om 8:32 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Dit mag niet ontbreken op een ‘gezonde’ menukaart
Maak het extra gezellig in deze donkere wintertijd