Wat kost een traplift en heb ik recht op een subsidie?

Een traplift zorgt ervoor dat ouderen en invaliden hun volledige woning kunnen blijven gebruiken, ook als de trap een probleem wordt. Aan een traplift kleeft wel een pittig prijskaartje, maar gelukkig zijn er ook manieren om flink te besparen. Een tweedehandstraplift is daar een voorbeeld van, net als een traplift huren. In sommige gevallen komt ook de Vlaamse overheid met tegemoetkomingen over de brug.

Prijs van een traplift

Een van de dingen die potentiële kopers afschrikken, is het prijskaartje. Voor een rechte trap betaal je gemiddeld 2500 tot 5000 euro. Als de trap een of meerdere bochten maakt, kan de prijs meer dan verdubbelen en oplopen tot 12.500 euro.

Omdat bij een traplift prijs en kwaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zijn er vaak grote prijsverschillen. Naast de bouwkwaliteit van de traplift, zijn vooral het aantal bochten en de kenmerken van de trap bepalend voor het prijskaartje. Daarnaast spelen ook de opties een rol. Een manuele bediening is goedkoper dan een automatische bediening en voor bijvoorbeeld lederen bekleding betaal je nu eenmaal extra.

Besparen op de aankoop van een traplift

Een van de manieren om te besparen, is door dure opties achterwege te laten. Extra comfort heeft een prijs en niet iedereen heeft het nodig. Daarnaast kiezen vakmannen zelf hun prijzen en is het altijd raadzaam om verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken.

Uiteraard zijn er ook budgetvriendelijke alternatieven voor een nieuwe traplift. Bij 123trapliften.be verkopen ze bijvoorbeeld tweedehandstrapliften vanaf 1490 euro. Voor die prijs krijg je een rechte traplift. Voor een traplift met meerdere bochten kan je er al een traplift kopen voor 2690 euro. De gemiddelde besparing schommelt ergens tussen 2000 en 3800 euro. Verder kan je ook een traplift huren, wat ongeveer 70 euro per maand kost.

Subsidies en tussenkomst bij een traplift

Het aantal plaatsen in de rusthuizen is beperkt. Daarom wil de Vlaamse overheid dat we langer thuis blijven wonen, onder andere door in te zetten op thuiszorg en door bij te dragen aan de woningaanpassing.

Het Vlaamse Gewest doet dat met de zogenaamde Vlaamse aanpassingspremie. Om in aanmerking te komen, moet de gebruiker minstens 65 jaar oud zijn en mogen bepaalde inkomensgrenzen niet worden overschreden. Voor aanvragen vanaf 1 januari 2021 gaat het om een inkomen van 31.870 euro voor een alleenstaande en om 44.620 euro voor koppels. Bij personen ten laste worden de grenzen opgetrokken. De premie bedraagt 50% van de som van de goedgekeurde facturen, maar de premie kan per onderdeel niet meer dan 1250 euro bedragen.

Wie jonger is dan 65 jaar kan dan weer terecht bij het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). In een aantal gevallen kan er een beroep worden gedaan op de Vlaamse verbeteringspremie of de Vlaamse renovatiepremie. Ten slotte kan het IV-NIOOO (Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers) in sommige gevallen tegemoetkomen in de kosten.

Voor de installatie van een traplift kennen de mutualiteiten op dit moment geen tussenkomst toe. Wel helpen een aantal mutualiteiten je met het vervullen van formaliteiten, bijvoorbeeld bij het aanvragen van premies. Daarom kan het toch raadzaam zijn om er even aan te kloppen.

Tags

Dit bericht is gepost op 27 november 2021 om 5:09 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is een keto dieet en hoe begin je er aan?
Dit mag niet ontbreken op een ‘gezonde’ menukaart