Gehoorschade: zo herken en voorkom je het

Gehoorschade is iets wat je meestal niet direct doorhebt. Tot je opeens merkt dat je subtiele geluiden zoals fluitende vogels of het ritselen van de blaadjes opeens niet meer hoort. Vervelend en zonde, want gehoorschade is niet meer terug te draaien. Wel kun je in sommige gevallen verdere gehoorschade zo veel mogelijk voorkomen én je gehoor deels laten versterken met allerlei hoortoestellen.

Wat houdt gehoorschade in?

Je hersenen kunnen geluid waarnemen met behulp van de trilhaartjes die in je binnenoor zitten. Wanneer deze worden blootgesteld aan te veel of te hard geluid beschadigen ze en is waarneming van geluid moeilijker. Helaas kunnen deze trilharen niet herstellen, waardoor gehoorschade dus blijvend is.

Gehoorschade is niet per se leeftijdsgebonden, want iedereen kan het oplopen. Sterker nog: 25% van de jongeren heeft last van gehoorschade, wat in veel gevallen voorkomen had kunnen worden. Pas wanneer er twijfel ontstaat of het gehoor nog goed is wordt er aan de bel getrokken en dan is het helaas al te laat.

Oorzaken van gehoorschade:

  • Harde muziek: dit is de grootste veroorzaker van gehoorschade. Hierbij hebben we het niet per se over de muziek in je woonkamer die je eventjes lekker hard zet, maar eerder over langdurig harde muziek op je koptelefoon, luide concerten of discotheken bezoeken zonder gehoorbescherming. Gelukkig kun je je hier goed tegen beschermen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door een volumebeperking op je koptelefoon/smartphone in te stellen en door oordopjes te dragen bij optredens met harde muziek.
  • Ouderdom: Een andere veelvoorkomende oorzaak van gehoorschade waar je helaas niks aan kunt doen is ouderdom. Dit komt met name omdat je oren en hersenen het simpelweg moeilijker gaan vinden om geluiden te verwerken. In dit geval is een gehoorapparaat de perfecte uitkomst.
  • Ziekten en medicijnen: Tot slot kun je ook gehoorbeschadiging oplopen door medicijngebruik of als gevolg van bepaalde ziekten zoals hersenvliesontsteking.

Tekenen van gehoorschade

Vermoed je dat je gehoorschade hebt, maar weet je het niet zeker? Dan kun je altijd vrijblijvend een gehoortest doen bij bijvoorbeeld Schoonenberg, zowel online als in een van de winkels. Daarnaast kun je gehoorschade herkennen aan de volgende symptomen:

  • Oorsuizen of een piep in je oor.
  • Moeite hebben om een gesprek te volgen in combinatie met geroezemoes.
  • Wanneer je (of je omgeving) merkt dat je de tv/radio/telefoon steeds harder moet zetten om het te kunnen verstaan of volgen.
Tags

Dit bericht is gepost op 30 juli 2021 om 7:47 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Zindelijkheidstraining: zo pak je het aan
Ontdek deze wijnen met weinig calorieën