Zindelijkheidstraining: zo pak je het aan

Op het potje gaan is een grote stap voor kinderen. Lees alles over timing en hoe je zindelijkheidstraining aanpakt.

Timing

Veel kinderen zijn op een leeftijd van 1,5 tot 2 jaar toe aan zindelijk worden. Toch zijn er ook kinderen die op die leeftijd nog niet aan toe zijn aan een potjestraining. Belangrijk is dat je kind enkele uren droog kan blijven. Ook moet hij naar het potje kunnen lopen en erop kunnen zitten. Verder is het van belang dat je kind geïnteresseerd is in het potje of in het dragen van ondergoed.

Je kind heeft de lead

Als je begint met zindelijkheidstraining, is het belangrijk dat je de motivatie van je kind leidend laat zijn. Houd ook in gedachten dat ongelukjes onvermijdelijk zijn en dat straffen averechts werkt. Plan de zindelijkheidstraining wanneer je een paar maanden lang tijd en energie hebt om er dagelijks mee bezig te zijn.

Zet een potje in het toilet of op een plek waar je kind het vaakst is. Dat kan dus ook de huiskamer zijn. Moedig je kind aan om in het begin met kleren aan op het potje te gaan zitten. Zorg ervoor dat de voeten van je kind op de vloer of op een krukje rusten. Gebruik eenvoudige, positieve termen om over het toiletbezoek te praten. Je kunt de inhoud van een vuile luier in het potje of het toilet gooien om te laten zien waar het voor is. Laat je kind het toilet doorspoelen.

Laat je kind om de twee uur een paar minuten zonder luier op het potje zitten, ’s ochtends als eerste en direct na het dutje. Blijf bij je kind en lees samen een boek of speel met een speeltje terwijl hij zit. Laat je kind opstaan als hij dat wil.

Wanneer je merkt dat je kind naar het toilet moet, nodig hem dan uit om op het potje te gaan zitten. Spreek je waardering uit als je kind uit zichzelf vertelt dat hij moet plassen of poepen. Gaat het een paar weken goed, doe dan is je kind er misschien klaar voor om de luiers in te ruilen voor een trainingsbroekje of ondergoed.

Als je kind niet op het potje of naar het toilet wil of als hij het niet binnen een paar weken onder de knie krijgt, neem dan een pauze. De kans is groot dat hij er nog niet klaar voor is. Je kind pushen kan leiden tot een frustrerende machtsstrijd. Probeer het gewoon over een tijdje nog eens. Als het overdag goed gaat, maar je kind tijdens het slapen nog in zijn bed plast, dan kan een plasalarm helpen.

Tags

Dit bericht is gepost op 12 juli 2021 om 8:21 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Koolhydraatarm eten voor diabetici
Gehoorschade: zo herken en voorkom je het