Hoe kies je het beste én veilige mondmasker?

Sinds maart vorig jaar kunnen we ons geen uitje naar de supermarkt meer voorstellen zonder mondmasker. We dragen het bijna overal en het is essentieel in de strategie tegen het coronavirus. Dus hoe kies je nu het beste en veilige mondmasker?

Verschillende materialen

Je hebt mondmaskers van verschillende materialen, maar de meesten onder ons dragen een blauw of roos chirurgisch mondmasker. Voor de coronacrisis, werd dit masker enkel in ziekenhuizen gedragen tijdens operaties om de patiënt en zorgverlener te beschermen. Nu dragen we het overal: in de supermarkt, op de trein en tijdens het shoppen.Zorgverleners en contactberoepen dragen een ffp masker. Wat is nu het verschil tussen de een chirurgisch en een ffp masker? Terwijl een chirurgisch vooral de luchtdeeltjes die worden uitgeademd tegenhoudt, biedt een ffp masker bescherming tegen de inademing van besmettelijke druppeltjes. Een chirurgisch masker wordt gemaakt van polypropyleen, een stof die je ook vindt in plastic flessen.

Hoe draag je een masker op de juiste manier?

We dragen een mondmasker om de overdracht van het coronavirus via besmette speekseldruppeltjes te vermijden. Door een mondmasker te dragen, verminder je het aantal druppeltjes dat wordt overgedragen van één iemand naar zijn of haar omgeving. Voor de beste bescherming, draag je chirurgische maskers best niet langer dan 4 uur en gooi je ze na gebruik in de vuilbak. Ook is het belangrijk om het ijzeren deeltje goed rond je neus te sluiten en het gehele masker uit te rekken zodat het je mond en neus geheel bedekt. De buitenkant raak je zo min mogelijk aan (want dit is de ‘besmette’ kant) en je ontsmet je handen zo veel mogelijk. Naast een mondmasker, is voldoende afstand en goede handhygiëne natuurlijk cruciaal om jezelf en anderen te beschermen.

En wat met stoffen maskers?

Omdat dit natuurlijk wegwerpmondmasker zijn, is dit niet duurzaam, zeker niet als ze los op straat worden gegooid. Zo kan je dus ook een stoffen of herbruikbaar mondmasker kopen. Waar moet je op letten als je zo’n mondmasker koopt? Zorg dat er genoeg stoflagen zijn, minstens drie voor optimale bescherming en kies een dicht geweven stof. Gebruik ook stoffen die je op 60°C kan wassen, zoals katoen. Ook deze maskers moeten jezelf en anderen kunnen beschermen dus zorg er vooral voor dat zowel mond, kin en neus goed zijn afgeschermd. Kies er dus voor om een extra ijzertje toe te voegen om de neusrand goed af te sluiten. Meer informatie over mondmaskers vind je op de Vlaamse website en Sciensano.

Tags

Dit bericht is gepost op 28 mei 2021 om 8:11 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Is kunstmatige verlichting schadelijk voor de gezondheid?
Koolhydraatarm eten voor diabetici