Is kunstmatige verlichting schadelijk voor de gezondheid?

Er bestaan verschillende soorten lampen en vaak wordt daarbij gekeken naar de economische en ecologische voordelen. Over de invloed op de gezondheid wordt maar zelden nagedacht. Toch blijkt dat kunstmatige verlichting heel wat nadelige gezondheidseffecten heeft. Vooral spaarlampen zijn niet zonder gevaar. We leggen het voor je uit.

Halogeen bevat giftige stoffen en zware metalen

Eigenlijk valt er bij elke lamp wel een nadeel te noemen. Neem bijvoorbeeld halogeenlampen. Halogeenlampen hebben een lange levensduur en verbruiken minder stroom dan gloeilampen. Daarom werden ze ooit aanbevolen. Tegenwoordig kijken we er anders naar en dat komt door de zware metalen en de giftige stoffen die ze bevatten. Tevens zouden ze een elektromagnetische straling uitzenden die volgens sommigen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid.

Spaarlampen boordevol kwik

Ook spaarlampen zijn lang niet zo goed voor de gezondheid. Spaarlampen bevatten namelijk kwik en wanneer de spaarlamp breekt, komt dit kwik vrij. Het probleem met kwik is dat het al bij kamertemperatuur verdampt en dat het dagen kan blijven hangen. Hierdoor is de kans reëel dat er kwik wordt ingeademd, terwijl het zelfs bij een lage dosis al giftig is. Kwik kan heel wat schadelijke gevolgen hebben voor het zenuwstelsel en veroorzaakt onder meer de Minamataziekte. Ook voor het milieu is het geen cadeau. Net omdat kwik zo schadelijk is voor mens en milieu werd in het Internationale Kwikverdrag van Minamata besloten om het gebruik van kwik sterker te regelen, maar in de praktijk komt het nog steeds op grote schaal in het milieu terecht.

Een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van kwik vinden we in Suriname. Daar wordt kwik gebruikt door illegale goudzoekers. Goud bindt namelijk aan kwik en het gebruik van kwik is dan ook een eenvoudige manier om goud uit de Surinamerivier te halen. Sommige mensen krijgen er zelfs huiduitslag wanneer ze in het water zwemmen. Ook de vissen bevatten zoveel kwik dat ze beter niet worden gegeten, maar voor velen is het dan kiezen tussen honger of een mogelijke kwikvergiftiging.

Tl-lampen zorgen voor hoofdpijn

Spaarlampen zijn tegenwoordig grotendeels verdwenen en vervangen door ledverlichting. Tl-buizen zien we echter nog vaak terugkomen in kantoorgebouwen en fabrieken. Het probleem met tl-buizen is dat ze voortdurend flikkeren. Hoewel het zo snel gaat dat we dit met het blote oog niet waarnemen, doen de hersenen dit wel gewoon onbewust. Dat weten we al langer, want het Instituut voor Zintuigfysiologie bevestigde het al in 1988. Ze gaven aan dat het oogvermoeidheid bevordert en dat het hoofdpijn veroorzaakt.

Ledverlichting veroorzaakt slaapproblemen

Dan komen we ten slotte uit bij led verlichting. Ook hier zijn er gezondheidsnadelen geconstateerd. Dit blijkt uit een in de World Journal of Biological Psychiatry gepubliceerd artikel waarin experts wijzen op het gevaar van blauw licht. Dit wordt niet alleen uitgestraald door de zuinige ledlampen, maar ook door televisies, smartphones, computerschermen enzovoort. Een teveel aan blauw licht verstoort de aanmaak van melatonine, noodzakelijk voor een goede slaap. Op langere termijn kan dit ook gevolgen hebben voor het mentale welzijn. Ledverlichting wordt beschouwd als het minste kwaad, maar tegelijkertijd is het aan te raden om een half uur voor het slapengaan alle digitale apparaten uit te schakelen.

Tags

Dit bericht is gepost op 3 mei 2021 om 12:00 am uur en is geplaatst in Zonder rubriek.

Andere interessante artikels: Wat handige tips om af te vallen
Hoe kies je het beste én veilige mondmasker?