Fris de boel op door vervelende vlekken in je huis en tuin te verwijderen

Nu de zon zich weer vaker laat zien en je de deuren opengooit om zijn stralen binnen te laten wil je natuurlijk dat alles er spik en span uitziet. Niets is dan zo irritant als schimmelplekken op de muur of het plafond en groene aanslag op je terras of balkon. 

Om het opgeruimde zomers gevoel binnenshuis en buitenshuis te krijgen moet je wel even de handen uit de mouwen steken. Begin met het verwijderen van alles dat de herfst en winter niet heeft overleefd. En dan hebben we het niet alleen over dode bladeren en afgewaaide takken, maar ook over tuinmeubilair en bloempotten die zijn beschadigd door weer en wind.

 Mooi moment om lekker te gaan shoppen en verse spullen te halen voor buiten. Daarna is het tijd om je aandacht te richten om de schimmelplekken in huis en de groene aanslag buiten het huis. Schimmel verwijderen kun je voorzichtig doen met een mengsel van heet water en soda. Als de behandelde plek droog is verf het dan over met vochtwerende verf. Groene aanslag verwijderen kan met dezelfde combinatie van heet water en soda. Schrob het oppervlak schoon met een harde bezem. 

Ditzelfde werkt ook op tuinmeubels met groene aanslag. Sommige mensen zweren bij heet water met schoonmaakazijn of chloor in plaats van soda, probeer het gewoon vinden wij. Iets makkelijker gaat het natuurlijk met een hogedrukspuit. Die zijn al voor een kleine honderd euro te koop bij de bouwmarkt en je hebt er elk voorjaar weer plezier van. Ook handig om de auto mee te wassen. Als dat allemaal niet lukt zijn er uiteraard ook middelen op de markt die speciaal gemaakt zijn om schimmel en groene aanslag te lijf te gaan.

Zo ontstaat schimmel

Van de tienduizenden soorten schimmel die er zijn is de groene met haartjes en de zwarte stippen misschien wel de bekendste. De groene variant ontstaat op eten of drinken als het bederft. De zwarte stippen verschijnen op muren en plafonds door vocht in huis. Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte is een oorzaak, maar ook slecht geventileerde ruimtes waardoor vochtige lucht niet weg kan is een boosdoener. Bij optrekkend vocht zijn ingrijpende maatregelen nodig zoals het impregneren en isoleren van muren en vloeren. Bij slecht geventileerde natte ruimtes zoals de keuken douche is een raam openzetten de remedie. Als dat niet altijd kan is het een idee om een ventilatiesysteem te installeren.

 

Zo ontstaat groene aanslag

De verzamelnaam ‘groene aanslag’ bestaat eigenlijk uit verschillende organismen zoals mos, wier en algen. Als tegels of hout te weinig zonlicht krijgen en die plekken voor langere tijd relatief vochtig zijn ontstaat groene aanslag. In de zomer komt het veel minder voor omdat het UV-licht van de zon de groei belemmert. Daarnaast hebben mossen, wier en algen een organische voedingsbodem nodig. Doordat de wind en regen minuscule stukjes aarde, zand, pollen en plantenresten aanvoeren zijn de omstandigheden voor groene aanslag perfect. De natuur is mooi, maar groene aanslag kunnen we in onze tuin en op ons balkon missen als kiespijn. Gelukkig is het vrij eenvoudig te verwijderen.


Tags

Dit bericht is gepost op 18 maart 2021 om 11:09 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Griepje te pakken? Dit kun je het beste eten of drinken
Wat handige tips om af te vallen