Lang én gezond thuis blijven wonen met deze 5 tips

We willen met z’n allen zo lang mogelijk van onze vertrouwde woonst genieten. Al is het wel essentieel dat dat op een gezonde en veilige manier gebeurt. Want bijna 1 op de 3 65-plussers die thuis woont, valt minstens een keer per jaar. Met deze 5 tips blijf je met zo weinig mogelijk risico’s in je eigen huis wonen.

1. Zorg voor voldoende bewegingsruimte

Creëer brede doorgangen zodat je je zonder gevaar door je woning kan verplaatsen. Je verkleint niet alleen het risico dat je ergens tegenaan stoot, maar vermijdt ook een valpartij. Plaats meubels ver genoeg uiteen en ruim alle voorwerpen op die de weg versperren. Elektrische kabels van lampen, de radio en andere toestellen verberg je of bevestig je aan meubels of de muur.

2. Let there be light

Je veilig door je huis bewegen is enkel mogelijk met voldoende licht. Vermijd dus dat je in het donker moet rondlopen, ook als je bijvoorbeeld ’s nacht naar het toilet gaat. Plaats daarom een nachtlamp naast je bed. Zo hoef je niet op de tast naar de deur te wandelen.

Spaarlampen zijn beter voor het milieu en je energierekening, maar je gebruikt ze beter niet overal. Bijvoorbeeld in de ruimtes waar je onmiddellijk licht nodig hebt, zoals aan de trap of in je slaapkamer. Sommige exemplaren hebben immers flink wat tijd nodig om volledige sterkte te branden.

3. Haal tapijten weg

Leg zo weinig mogelijk tapijten in je woning: je kan er namelijk makkelijk over struikelen of uitglijden. Is een vloerkleed een must in je interieur? Bevestig dan antislipklevers aan de onderkant, die je in zowat elke doe-het-zelfzaak kan kopen. Voor deurmatten voorzie je een inkeping in de grond, zodat ze niet wegschuiven.

4. Gebruik handvaten op risicoplekken

In de badkamer, op het toilet of naast je bed: op plaatsen waar je vaak gaat zitten of rechtstaan, kan je handvaten voorzien. Maar ook in de keuken of naast de zetel komen ze van pas. Kies steeds voor stangen die je stevig aan de muur kan bevestigen. Handvaten met zuignappen kunnen namelijk makkelijker loskomen, met een valpartij als gevolg.

5. Laat een traplift installeren

Met een traplift blijf je je volledige woonst gebruiken zonder dat je trap moet op- en aflopen, en dat op een veilige manier. De veiligheidsgordel en beveiligingsmechanismen garanderen dat de traplift onmiddellijk stopt bij een obstakel. Verbouwingen zijn overbodig: voor elke trap bestaat een passend trapliftmodel dat een ervaren monteur in een handomdraai bij jou installeert.Overtuigd dat een traplift iets voor jou is? De experten van Otolift, de marktleider voor trapliften in de Benelux, helpen je met plezier verder.

Tags

Dit bericht is gepost op 18 maart 2020 om 4:34 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Ontdek de geheimen van paardenmelk
Makkelijke en snelle pre-workout dinner: Pasta met feta en tonijn!