Wat is een epidurale bloeding?

De menselijke hersenen bevinden zich in de schedel, een dik stuk been dat onderdeel is van het skelet. Tussen de schedelpan en de hersenen zelf zit er nog een taaie beschermlaag die het dura genoemd wordt. Het dura voorziet de hersenen van bloed en de nodige voedingsstoffen. Wanneer men een klap tegen het hoofd krijgt, kan er natuurlijk schade optreden, met epidurale bloedingen tot gevolg. Hierdoor kan in het gebied tussen het vlies en de schedel het bloed zich ophopen en beginnen klonteren. Een direct gevolg hiervan is dat de hersenen gaan opzwellen, terwijl er niet genoeg ruimte binnen de schedel is voor zowel het uitzettende brein en het bloed en de klonters. Om dit tegen te gaan moet er waarschijnlijk geopereerd worden om het overtollige bloed te verwijderen.

Symptomen epidurale bloeding

Zoals je je wel kan voorstellen zal een van de belangrijkste symptomen een flinke hoofdpijn zijn. Ook duizeligheid, misselijkheid, braken, verwijde pupillen of verlies van kracht in een van de ledematen zou kunnen wijzen op een epidurale bloeding. Als de bloeding blijft toenemen, en de hersenen hierdoor steeds meer samengedrukt raken, kunnen verregaande symptomen optreden zoals het verliezen van het bewustzijn, slaperigheid, of verwarring. In erge gevallen kan men zelfs in een coma terechtkomen.Hoe dan ook is deze aandoening zo mogelijk dodelijk en moet er in alle gevallen zo snel mogelijk medische hulp geboden worden.

Oorzaken epidurale bloeding

Zoals gezegd kan een klap tegen het hoofd een van de oorzaken zijn, dit kan een gevolg zijn van een verkeersongeval of een valpartij. Personen met een verhoogd risico zijn zij die bloedverdunners nemen en bejaarden.

Diagnose en behandeling

Wanneer je een van de bovenstaande symptomen hebt, zal een dokter waarschijnlijk al vermoeden waarover het gaat. Indien het erg dringend is, zal je worden doorverwezen om met spoed opgenomen te worden. De behandelende artsen zullen dan zo snel mogelijk een CT-scan laten maken, waarop ze dan perfect de diagnose kunnen stellen. In de meeste gevallen zal men moeten overgaan tot het chirurgisch verwijderen van het overtollige bloed. De ingrepen verschillen uiteraard naargelang de ernst van de symptomen en de omvang van de klonter. Voor het echter zover is, zal de chirurg in kwestie uiteraard haarfijn kunnen uitleggen wat het probleem is en hoe hij te werk zal gaan.

Dit bericht is gepost op 4 april 2011 om 1:47 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Rugpijn, veel voorkomend maar erg vervelend
Hypochondrie: als je last hebt van ingebeelde ziekten