Rugpijn, veel voorkomend maar erg vervelend

Iedereen heeft ooit wel eens last gehad van rugpijn, en vaak is het voor een huisarts ook een vage klacht waarvoor er letterlijk duizenden oorzaken kunnen zijn. De soorten pijn die je kan ervaren zijn dan ook nog eens erg uiteenlopend. Daarom is het goed om de verschillende soorten pijn van elkaar te onderscheiden.

Verschillende soorten pijn op verschillende plaatsen

- Pijn in de onderrug die overgaat naar het achterwerk en de billen. Deze pijn kan zelfs uitstralen naar de onderbenen, de voeten en de tenen.
- Chronische pijn in de midden- of onderrug, die heviger wordt bij het zitten gaan of het opstaan. Bij andere bewegingen wordt deze pijn ook intenser.
- Scherpe stekende pijnen die je op een specifieke plaats in de rug gewaar wordt. Dit kan gaan van plaatsen in de nek, boven-, midden- of onderrug. De pijn is intens aanwezig na veeleisende activiteiten zoals het optillen van zware voorwerpen.
- Hevige pijn, of zelfs een volledig onvermogen om rechtop te staan, omdat er anders zware krampen optreden in de rugspieren.
- Onophoudelijke pijn of stijfheid op plaatsen op de ruggengraat. Dit kan lopen van de heupen tot aan de nek.
Sommige van deze klachten kunnen vanzelf voorbijgaan, dus dan hoeft er verder geen medische hulp worden gezocht.

Blijvende last?

Rugpijnen kunnen erg hinderlijk zijn en vaak voorkomen. De rug speelt een centrale rol in het systeem van spieren dat het menselijk lichaam controleert. Dat wil zeggen dat voor veel bewegingen de rugspieren gebruikt worden. Dat is precies de reden waarom chronische rugpijn enorm storend is. Het is dan wenselijk om je huisarts te contacteren om dit probleem te bespreken. Waarschijnlijk zal je een röntgenfoto of scan van je rug moeten laten maken om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Een NMR zal de behandelende arts sowieso het meeste informatie over de klachten kunnen bezorgen.

De oorzaken van de pijn kunnen worden gezocht in ontstekingen en een slechte houding, tot zelfs de aanwezigheid van een tumor.

Dit bericht is gepost op 7 maart 2011 om 11:48 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is schizofrenie?
Wat is een epidurale bloeding?