Eierstokkanker, een zeldzame maar gevaarlijke kanker

De eierstokken van de vrouw, die 2 belangrijke functies bezitten (de aanmaak van hormonen en vorming van eicellen), zijn opgebouwd uit verschillende weefsels. In deze weefsels kunnen verschillende soorten tumoren ontstaan. Deze kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn.

Kwaadaardige tumoren

De kwaadaardige tumoren kunnen uitgaan van cellen die de oppervlakte van de eierstokken bekleden (epitheliale eierstoktumor), van de laag weefsel waar de eicellen liggen (gonadale stromaceltumor) of de kiemcellen (kiemceltumor).

Deze tumoren kunnen voorkomen bij één eierstok, maar in sommige gevallen kunnen ook beide eierstokken aangetast zijn.

Oorzaken eierstokkanker

Tot op de dag van vandaag kent men nog altijd geen duidelijke oorzaak voor eierstokkanker. Wel is geweten dat de ziekte vaker voorkomt bij kinderloze vrouwen. Het gebruik van de anticonceptiepil zou dan weer het risico op eierstokkanker verlagen.

Ook speelt er een erfelijkheidsfactor mee in het krijgen van de ziekte, maar dit gaat slechts om 5-10% van alle gevallen. Verder komt de kanker veelal voor bij vrouwen boven de 50.

Symptomen eierstokkanker

Omdat eierstokkanker in het beginstadium weinig tot geen klachten met zich meebrengt, wordt de kanker vaak pas in een laat stadium ontdekt. Meestal ondervindt de vrouw dan enkele vage klachten zoals buikpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel en een opgezette buik.

Uitzaaiingen

Jammer genoeg is eierstokkanker een kanker die zich snel verspreidt en op die manier uitzaaiingen veroorzaakt. Vooral het buikvlies en de lymfeklieren worden dikwijls getroffen. Met name de lymfeklieren van de buikholte en het bekken worden vaak aangetast, waardoor er ook verspreiding naar de longen en andere organen mogelijk is.

Diagnose

Ten eerste zal de gynaecoloog een klinisch onderzoek verrichten, waarbij hij/zij de buik zal bekloppen om te voelen of er abnormaliteiten zijn. Verder wordt er ook een inwendig onderzoek van de vagina en het rectum gedaan, en zal er ook een echo gemaakt worden om zo de eierstokken duidelijk in beeld te brengen.

Behandeling eierstokkanker

Eierstokkanker kan op chirurgische wijze behandeld worden, door middel van radiotherapie of chemotherapie. Welke behandeling de voorkeur zal genieten, hangt af van het type eierstokkanker en het al dan niet aanwezig zijn van uitzaaiingen.

Prognose

Wanneer de kanker in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, is er een goede kans op genezing. Maar zoals al eerder verteld wordt de ziekte vaak pas in een laat stadium ontdekt. Hoe uitgebreider de ziekte op dat moment, hoe kleiner de kansen op overleving worden.

Dit bericht is gepost op 7 maart 2011 om 9:52 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Bloedarmoede en je hart
Fibromyalgie, pijnlijk syndroom