Bloedarmoede en je hart

Bloedarmoede (anemie) is een aandoening die wordt gekenmerkt door een verlaagd niveau van hemoglobine in het bloed. Hemoglobine bevindt zich in de rode bloedlichaampjes, die instaan voor het transport van zuurstof en andere voedingsstoffen voor het lichaam. Veel mensen denken namelijk dat bloedarmoede een tekort aan bloed is, maar niets is minder waar. In feite betekent het dus een tekort aan rode bloedlichaampjes.

Oorzaken van bloedarmoede

Er bestaan verschillende vaak voorkomende oorzaken die bloedarmoede tot gevolg hebben. Zo kan een ijzertekort of een tekort aan vitamine B125 ervoor zorgen dat er te weinig rode bloedcellen aanwezig zijn. Een andere mogelijke oorzaak kan een onderliggende aandoening (zoals kanker of beenmergziektes) zijn.

Ook kunnen er meer rechtstreekse oorzaken zijn, zoals plotseling bloedverlies door een ongeval of operatie. Tot slot is er eventueel ook nog een erfelijk aspect dat kan voorkomen, omdat er misschien al een geschiedenis van gevallen van anemie in de familie is.

Symptomen van bloedarmoede

Bloedarmoede zorgt ervoor dat de spieren en organen die het lichaam doen werken niet voldoende zuurstof krijgen. De symptomen van anemie zullen daar dus rechtstreeks door worden veroorzaakt.

Over het algemeen keren de volgende symptomen vaak terug:

- Een bleke huid
- Moeheid en een gevoel van zwakheid
- Snel buiten adem geraken
- Hoofdpijn en pijn in de borstkas
- Een abnormaal versnelde hartslag

Een belangrijk gevolg van bloedarmoede is dat het hart harder en sneller zal gaan pompen om voldoende zuurstof door het lichaam te krijgen. Uiteraard is dit niet wenselijk en moet de oorzaak grondig aangepakt worden. Het is zelfs zo dat veel hartproblemen als onderliggende oorzaak bloedarmoede hebben. Het hart moet, zoals gezegd, hard werken om zuurstof rond te pompen en zal daardoor zelf meer zuurstof verbruiken. Op die manier komt men in een neerwaartse spiraal terecht.

Voorkomen en genezen

Door preventief bloedonderzoek kan je al laten vaststellen of je lijdt aan bloedarmoede. Indien dat het geval is, kan je huisarts op basis van dit onderzoek ook de oorzaak ervan vaststellen. Zo kan hij dan een eventueel supplement of geneesmiddel voorschrijven.

Om te voorkomen dat je anemie ontwikkelt, zou je in feite een evenwichtig dieet moeten volgen, waarin je voldoende mineralen en vitaminen opneemt. Raadpleeg zeker een huisarts om je eventueel te laten onderzoeken.

Dit bericht is gepost op 7 maart 2011 om 9:30 am uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Wat is de ziekte van Huntington?
Eierstokkanker, een zeldzame maar gevaarlijke kanker