Wat is spierreuma?

Spierreuma (polymyalgia rheumatica) is een ontsteking aan bepaalde spiergroepen. Ongeveer 4 op 1.000 mensen ouder dan 50 jaar hebben last van deze aandoening. Eenmaal ouder dan  60 kan deze ziekte hinderlijke ongemakken met zich meebrengen.

Zowel mannen als vrouwen ondervinden evenveel hinder van de ziekte, hoewel vrouwen meer kans maken de ziekte te ontwikkelen. De aandoening is minder gebruikelijk bij Aziaten.

Oorzaken spierreuma

Sommige patiënten ervaren een griepachtig gevoel net voor het optreden van de symptomen. In de meeste gevallen ontstaat spierreuma echter spontaan en is de oorzaak onbekend.

Symptomen spierreuma

Spierreuma veroorzaakt plotse pijn en een stijf gevoel in de ochtend. Deze pijn en stijfheid is voornamelijk te voelen in schouders en bekken. Vaak hebben patiënten daarenboven last uit bed te geraken en is hebben ze meer moeite met het op- en afgaan van trappen.

Wanneer de patiënt lang in bed ligt of gedurende een poos geen of weinig lichaamsbeweging heeft, kunnen de symptomen verergeren waardoor activiteiten zoals autorijden niet meer mogelijk zijn.

Daarnaast zijn er ook bijkomende klachten zoals een gevoel van malaise en vermoeidheid. Verder zijn er ook patiënten die een verminderde eetlust ervaren met gewichtsverlies tot gevolg.

Behandeling spierreuma

Men kan spierreuma behandelen met bijvoorbeeld Prednison, een bekende en krachtige ontstekingsremmer en immuunsuppressivum. Dergelijke behandeling duurt doorgaans 1 jaar waarna de bloedresultaten weer normaal moeten zijn. Indien dit niet het geval is, zal de patiënt voor de rest van zijn/haar leven Prednison moeten innemen.

Let wel, bij langdurige inname van Prednison kan botontkalking optreden. Het is daarom ook aan te raden preventief extra calcium, vitamine D en bisfosfonaten tot zich te nemen.

Dit bericht is gepost op 14 februari 2011 om 1:18 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Diep-veneuze trombose, gevaarlijke stolling van het bloed
Wat is de ziekte van Huntington?