Wat is de ziekte van Huntington?

De ziekte van Huntington is een genetische afwijking die meestal zijn uitwerking kent bij personen tussen 40 en 50 jaar. De ziekte treft in de eerste plaats de hersenen, met als gevolg een verminderde controle over de beweging van het lichaam, last van het geheugen en beperkte mentale vaardigheden.

Er zijn daarnaast ook verbanden tussen de ziekte van Huntington en depressies en andere mentale ziekten.

Momenteel is er geen remedie voor de aandoening, hoewel er verschillende manieren bestaan om de levenskwaliteit van de patiënt in kwestie te verbeteren.

Risicogroep

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening dewelke voornamelijk voorkomt in een familie waarin de ziekte reeds is voorgekomen.

Uitzonderlijk komt de ziekte ook voor in een familie waarin geen voorgeschiedenis is van de aandoening. Dit kan het geval zijn wanneer destijds geen of een foute diagnose gesteld werd.

De kans dat een persoon met Huntington de ziekte doorgeeft aan nakomelingen is 50%. Elk kind heeft evenveel kans om de ziekte over te krijgen.

Mensen met Huntington hebben vaak kinderen nog voor de symptomen worden vastgesteld.

Symptomen Huntington

Huntington tast in de eerste plaats de hersenactiviteiten aan en de symptomen hiervan worden gradueel merkbaar naarmate men de leeftijd van 40 jaar bereikt.

Veranderingen in het humeur of het karakter van de patiënt zijn de eerste merkbare symptomen, gevolgd door problemen met het geheugen alsook ongecontroleerde lichaamsbewegingen.

Preventie

Hoewel er veel gekend is over het gen dat de ziekte van Huntington veroorzaakt, is er slechts weinig geweten over hoe dit gen de aandoening juist teweegbrengt.
Het is momenteel nog niet mogelijk de ziekte te voorkomen of zelfs de evolutie ervan af te remmen.

Dit bericht is gepost op 14 February 2011 om 2:44 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.