Wat is klierkoorts?

Klierkoorts is een soort van virale infectie die de wetenschappelijke benaming mononucleosis infectiosa draagt, een andere naam is de ziekte van Pfeiffer. Deze aandoening wordt door het Epstein-Barr-virus veroorzaakt. Een bijnaam voor de ziekte is de ‘kusjesziekte’ omdat het virus vaak via het speeksel verspreid wordt. Het is perfect mogelijk dat iemand geïnfecteerd is met het veroorzakend virus, maar toch nooit een slachtoffer wordt van de ziekte zelf. Het blijft ook na de uitbraak van de aandoening latent aanwezig in het lichaam.

Diagnose van klierkoorts

Er zijn een hele reeks symptomen die eventueel kunnen wijzen op klierkoorts. Allereerst zal de patiënt in zo goed als alle gevallen koorts maken en last hebben van (hevige) keelpijn. Verder kunnen er ook opgezwollen lymfeklieren aanwezig zijn, een gezwollen milt, en in enkele zeldzame gevallen kan de patiënt ook geel uitslaan. Echte zekerheid kan geboden worden dankzij een bloedonderzoek. Wanneer de huisarts vermoedt dat er klierkoorts in het spel is, zal hij dat ook op deze manier kunnen bevestigen.

Het verloop

Als de eerste symptomen optreden, is er al een lange incubatieperiode achter de rug, daarom is het tijdstip van de besmetting ook moeilijk te achterhalen. Het kan in sommige gevallen namelijk 3 maanden duren vooraleer er sprake is van klierkoorts. De ziekte kan enkele weken aanslepen, met dus de koorts, keelpijn en vermoeidheid tot gevolg. Nadat de ziekte verdwenen is, kan de patiënt nog last hebben van vermoeidheid. De intensiteit van de symptomen verschilt naargelang de ouderdom van de patiënt. Des te jonger deze is, zoveel milder zullen de symptomen zijn. Klierkoorts komt ook vooral voor bij jonge volwassenen.

Behandeling of vaccin?

Jammer genoeg is er voor deze aandoening geen echte behandeling, noch is er een vaccin om het te voorkomen. Wel kunnen de symptomen verlicht worden, omdat de keelpijn en koorts toch tamelijk hevig kunnen zijn. De beste remedie tegen klierkoorts is vooral veel rusten, ook als de patiënt genezen is. Het is namelijk zo dat er extreme vermoeidheid tijdens en na de ziekte kan optreden. Daarom moet een persoon die al aan de beterhand is ook voldoende rust nemen.

Dit bericht is gepost op 12 januari 2011 om 9:47 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is een hersentumor?
Tips voor mensen met een gevoelige huid