Wat is een hersentumor?

Een hersentumor is een ernstige vorm van kanker die in bijna alle gevallen leidt tot een overlijden. Omdat de hersenen misschien wel het belangrijkste orgaan in het lichaam vormen, kan een tumor ernstige gevolgen hebben. De hersenen controleren namelijk alle activiteiten die het lichaam uitvoert.

Goedaardig of kwaadaardig

Net zoals bij alle tumoren is er een onderscheid te maken tussen goed- of kwaadaardige tumoren. In een goedaardige tumor zitten namelijk geen kankercellen, terwijl dat bij de andere wel het geval is. Maar dat wil niet zeggen dat een goedaardige tumor niet gevaarlijk kan zijn. Het is namelijk zo dat naarmate een tumor groeit, met name in de hersenpan, er minder ruimte zal zijn voor de omvangrijke hersenen. Er is sowieso al weinig ruimte, wat bij de ingewanden minder het geval is.

Daardoor kunnen belangrijke hersenfuncties uitgeschakeld of verstoord worden. Dit is natuurlijk ook het geval bij een kwaadaardige tumor, maar hier zullen de kankercellen ook gezonde hersencellen aanvallen. Een goedaardige tumor kan in de meeste gevallen worden weggehaald via een chirurgische ingreep. Bij een kwaadaardige tumor is dit niet mogelijk omdat gezonde cellen aangetast worden.

Uitzaaiingen

Op ander vlak is er ook een onderscheid tussen tumoren, namelijk of het gaat om een primaire tumor of een uitzaaiing. Wanneer de originele tumor, waarmee de kanker begon, in de hersenen zit, is er sprake van een primaire hersentumor, het is mogelijk dat de ziekte zich verder heeft verspreid naar andere delen van het lichaam, dit worden uitzaaiingen genoemd. Maar in de meeste gevallen is het omgekeerd, een tumor in een ander lichaamsdeel die uitzaait naar de hersenen. Statistisch gezien zaaien primaire tumoren in de huid, borst, darmen en longen het vaakst uit naar de hersenen via de zenuwbanen.

Diagnose hersentumor

De diagnose van een hersentumor kan pas gesteld worden nadat er last is van bepaalde klachten. Als een arts merkt dat bepaalde hersenfuncties aangetast zijn, zal er een beeld moeten gevormd worden van de hersenen. Op een CT-scan of een NMR zal de tumor dan duidelijk zichtbaar zijn.

Dit bericht is gepost op 12 januari 2011 om 9:33 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Diep-veneuze trombose: gevaarlijke bloedklonter
Wat is klierkoorts?