Wat is een hersenbloeding?

Een hersenbloeding wordt in de volksmond ook wel eens een ‘beroerte’ genoemd. Bloedingen in de schedel zijn vaak het gevolg van een trauma. Vaak situeren deze bloedingen zich tussen de schedel en de hersenen en minder vaak in het hersenweefsel zelf.

Bloedingen in het hersenweefsel

De symptomen van een bloeding in het hersenweefsel zelf, zijn een plotse hevige hoofdpijn, misselijkheid en braken, een plots spraakgebrek en eenzijdige verlamming. Niet zelden leidt een hersenbloeding tot een coma of zelfs de dood. Soms kunnen er ook kleine hersenbloedingen optreden, die vaak weinig tot geen symptomen vertonen.

Bloedingen buiten de hersenen

Bloedingen die gelokaliseerd zijn tussen de schedel en de hersenen, kunnen we opdelen in 3 grote groepen:

- Arachnoïdale bloeding: de bloeding is gesitueerd in de zogenaamde arachnoïdale ruimte (de ruimte tussen het spinnenwebvlies en het zachte hersenvlies).
- Subdurale bloeding:  bloedingen tussen de dura (harde hersenvlies) en de arachnoïdea (spinnenwebruimte).
- Epidurale bloeding: deze bloedingen ontstaan tussen de dura en de schedel.

Arachnoïdale bloeding
De arachnoïdale bloeding is vaak het gevolg van een aneurysma (verwijding van een slagader door verzakking van de vaatwand). Een te hoge bloeddruk is de belangrijkste veroorzaker van een aneurysma. Een aneurysma groeit erg langzaam en wordt vaak slechts per toeval ontdekt tijdens een operatie of onderzoek. Helaas wordt maar al te vaak een aneurysma pas ontdekt wanneer de vaatwand scheurt en een bloeding met meestal een ongunstige afloop een feit is.

Subdurale bloedingen
Deze bloeding is vaak het resultaat van een slag of stoot op het hoofd. De symptomen variëren naargelang de ernst van de klap, maar bij een redelijke slag treedt er onmiddellijk bewustzijnsverlies op, met vaak een comatoestand of de dood tot gevolg.

Epidurale bloeding
Ook deze vorm van een hersenbloeding buiten de hersenen zelf is vaak het gevolg van een ernstig hoofdletsel, veroorzaakt door een val, slag, stoot,… Bij een epidurale bloeding hoopt het bloed zich op tussen de schedel en het harde hersenvlies, waardoor een verhoging van de hersendruk ontstaat. Kort na het ongeval kan de patiënt een nog normaal bewustzijn hebben, maar doordat de druk toeneemt en de bloeding groter wordt, zal zonder onmiddellijke behandeling een coma ontstaan.

Dit bericht is gepost op 12 januari 2011 om 10:14 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Tips voor mensen met een gevoelige huid
Echinacea, een natuurlijk geneesmiddel?