Diep-veneuze trombose: gevaarlijke bloedklonter

Diep-veneuze trombose (DVT)  is een bloedklonter in een diepe ader, vaak die van onze onderbenen. Dit bloedstolsel kan ervoor zorgen dat onze bloedcirculatie belemmerd wordt. Een belangrijke complicatie is het losschieten van het stolsel naar het hart of de longen (longembolie).

Oorzaken diep-veneuze trombose

– Een van de belangrijkste oorzaken van diep-veneuze trombose is een verminderde bloeddoorstroming. Bedlegerigheid, een gipsverband of een lange vliegtuigreis zijn maar enkele voorbeelden van situaties waarin onze bloeddoorstroming vertraagt of vermindert.
Beschadigde aderwand door een ontsteking of wonde. Ook na een operatie kan de aderwand beschadigd geraken waardoor het risico op het ontwikkelen van DVT stijgt.
– Risicofactoren zoals roken, erfelijke aanleg, overgewicht, kanker, leeftijd (hoe ouder, hoe groter het risico),…

Symptomen diep-veneuze trombose

Diep-veneuze trombose uit zich in een aantal typische klachten. Toch wil dit niet zeggen dat er altijd symptomen gepaard gaan met de aandoening. Soms zijn er namelijk slechts vage of helemaal geen klachten.

De belangrijkste symptomen bij DVT zijn:
– Zwelling
– Pijn
– Verkleuring op de plaats van het stolsel
– De zone waarin het stolsel zich bevindt voelt warmer aan

Vaststellen van DVT

Echografisch kan diep-veneuze trombose makkelijk vastgesteld worden. Meer bepaald het Doppler-onderzoek (of Duplex-onderzoek) meet de stroomsnelheid van het bloed door middel van geluidsgolven.  Wanneer de stroomsnelheid sterk afneemt, kan er een vermoeden van een bloedklonter zijn. Vaak wordt dan nog een CT-scan gemaakt om de diagnose te bevestigen. Ook door middel van een bloedonderzoek (D-dimeertest) kan men nagaan of er in het bloed afbraakstoffen aanwezig zijn die wijzen op een bloedklonter.

Behandeling diep-veneuze trombose

De behandeling hangt af van de plaats en de uitgebreidheid van de bloedklonter. In sommige gevallen kiest men enkel voor het gebruik van steunkousen of een windel. Wel wordt er altijd orale antistollingsmedicatie toegediend.

Bij ernstigere gevallen zal men altijd chirurgisch ingrijpen, omdat DVT kan leiden tot longembolie wanneer het stolsel naar de longen schiet. Hierbij gaat men via de lies een katheter inbrengen met antistollingsmedicatie. Een andere vorm van chirurgie is het plaatsen van een metalen filter in de onderste holle ader, dat de klonter zal opvangen wanneer deze losschiet.

Dit bericht is gepost op 11 January 2011 om 12:29 pm uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.