Wat is een voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging is een veel voorkomende ziekte. Het is niet ernstig bij de meeste mensen maar soms kan het erg worden en zelfs tot de dood leiden.

Oorzaken voedselvergiftiging

De belangrijkste oorzaak is het gebruik van vervuild voedsel of water. Elke voedingsmiddel bevat een kleine hoeveelheid van bacteriën. Wanneer deze nu foutief verwerkt of bewaard worden of foutief gekookt, kunnen deze bacteriën zich gaan vermenigvuldigen waardoor de kans op voedselvergiftiging stijgt.

Ook wanneer voedingsmiddelen waarbij de houdbaarheidsdatum overschreden is opgegeten worden, stijgt de kans op een voedselvergiftiging.

Bovendien wordt de kans ook groter wanneer je gaat eten op hotel of op feestjes, omdat je niet weet of deze voedingsmiddelen wel correct gewassen en gekookt werden.

De oorzaken worden geklasseerd in twee categorieën:

- Besmettelijke middelen zoals virussen, bacteriën en parasieten.
- Giftige middelen.

Bacteriën

Vervuiling van voedingsmiddelen kan gebeuren vanaf het kweken ervan tot het consumeren: tijdens het oogsten, het bevoorraden of het bereiden.

Bacteriën zijn de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging omdat zij in staat zijn te overleven in voeding, zelfs in rauw voedsel.

Ook overgebleven voedsel zorgt er voor dat de bacteriën zich snel kunnen vermenigvuldigen. Het invriezen van voeding stopt echter het groeien. Toch worden de reeds aanwezige bacteriën niet volledig vernietigd. Wanneer het ontdooid wordt, worden deze bacteriën weer actief.

Symptomen voedselvergiftiging

Bijna alle vormen van voedselvergiftiging veroorzaken misselijkheid, braken, duizeligheid, abdominale pijn, krampen en diarree. Wanneer voedselvergiftiging ontstaan is door bacteriën zijn de symptomen koorts en hoofdpijn. Deze koorts duurt langer dan een dag. Bloed of etter in de stoelgang komt ook vaak voor. Bovendien krijgt men ook last van een versnelde hartslag en verlamming in de armen en benen. Deze klachten verschijnen een paar uren na het eten van het vervuild eten en kunnen dagen tot een week aanhouden.

Een niet-infectieuze voedselvergiftiging tast het centrale zenuwstelsel aan. Schaaldieren bijvoorbeeld zorgen er voor dat er een overmaat is aan histamine waardoor er huiduitslag ontstaat, pijn in het gezicht, hoofdpijn en te grote stimulatie van de maag en darmen. Ook wordt het zenuwstelsel aangetast door de paddenstoelenvergiftiging. In dit geval kunnen de klachten tranen, speekselovervloed, zweten, misselijkheid en coma zijn.

Dit bericht is gepost op 5 januari 2011 om 12:06 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Mondkanker, zeldzame maar gevaarlijke kanker
Wat zijn mineralen?