Wat is nycturie?

Nycturie is een aandoening waarbij je ’s nachts vaak moet plassen. Het komt meer voor bij oudere mensen dan bij jongeren.

Bij oudere mannen wordt nycturie veroorzaakt door de prostaat. Hoe ouder de man is, hoe groter de prostaat wordt. De prostaat duwt dan op de urethra (de urinekanaal) waardoor de blaas nooit helemaal geleegd kan worden. Daardoor blijft er urine achter in de blaas, en geraakt de blaas sneller dan normaal vol. Dat kan een oorzaak zijn waardoor je vaker naar toilet moet, en vooral ’s nachts.

Nycturie komt ook voor bij vrouwen. De rechtstreekse oorzaak bij vrouwen is niet gekend.

Andere oorzaken van nycturie

Nycturie kan ook veroorzaakt worden door:

- Gezwollen benen (wat op zijn beurt geassocieerd wordt met een hartaandoening)
- Diuretica, dat zijn medicijnen die het urineren bevorderen
- Een probleem met je biologische klok, waardoor je in plaats van overdag te urineren, ’s nachts naar toilet moet
- Diabetes, waardoor suiker in de urine zit en de urineproductie gestimuleerd wordt

Behandeling van nycturie

Nycturie behandel je door te letten op de oorzaak van nycturie, en die af te zwakken. Als je rekening houdt met de oorzaak zal je minder snel een volle blaas hebben of het gevoel krijgen dat je naar toilet moet. Let hier dus op:

- Neem je diuretica (die ervoor zorgen dat je moet plassen) overdag. Als je die ’s avonds neemt zal je vooral ’s nachts naar toilet moeten. Als je het ’s ochtends neemt, zal dat probleem zich niet voordoen.
- Drink evenveel als gewoonlijk, maar let erop dat je het overdag doet, en niet ’s avonds.
- Drink geen koffie, thee of bier voor het slapengaan.
- Hou een dagboek bij. Daarin kan je noteren wat je gedronken hebt, en op welk tijdstip je het dronk. Zo kan je de situatie in beeld brengen, en merken wat een mogelijke oorzaak is. Drink je vooral ’s avonds? Verplaats je drankinname dan naar eerder overdag. Neem je bepaalde medicatie die het urineren bevordert? Neem die medicatie dan ’s middags. Als dan nog de problemen niet opgelost geraken, kan je best naar de dokter gaan om de juiste oorzaak te identificeren.

Dit bericht is gepost op 4 januari 2011 om 10:45 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Borstontsteking, ontsteking van de huid van de borsten
Veilig je mp3-speler gebruiken