Sigaretje of kilootje?

Blijven roken om slank te blijven? Stoppen met roken schrikt velen af. Niet enkel omdat het een gewoonte of verslaving is maar ook omdat je dan enkele kilo’s zou aankomen.

Hoe zit dat nu juist? Wel, het is zo dat er een grote kans bestaat dat je de eerste maanden 3 tot 5 kg bijkomt als je stopt met roken. De nicotine versnelt namelijk het metabolisme voor 10 percent. Daarnaast zorgt roken ervoor dat je reuk- en smaakzin vermindert. Rokers zullen zo minder groenten of fruit eten omdat ze niet genoeg afsmaken. Wel zullen ze in de plaats daarvan meer verzadigde vetten eten.

Bovendien zal je sigaret je hongergevoel uitstellen. Sigaretten zijn een genotsmiddel en kan het hormoon insuline doen vrijkomen. Insuline verzorgt de suikerspiegel in ons bloed. Door te roken zal het proces onderbroken worden waardoor het hongergevoel onderdrukt wordt.

In plaats van een sigaret te roken, kan je beter opteren voor een gezonde snack. Zorg ervoor dat je steeds wat gezonde hapjes in de keuken hebt liggen voor het geval je zin krijgt in een sigaret. Grijp dan naar magere yoghurt, dieetkoekjes of fruit. Zo veel gezonder dan een sigaret en het houdt je figuur op peil. Voorkom ook dat je steeds honger hebt. Dat kan je doen door meerdere keren per dag een kleinere maaltijd te eten. Zo zal je je hongergevoel beter kunnen regelen. Je moet dus niet minder eten maar het verspreiden over heel de dag.

Wat ook zeer lastig is, is het feit dat je steeds je hand naar je mond brengt of het gevoel dat je iets in je mond wil hebben. Het is dus niet het roken op zich dat een verslaving geworden is maar ook de beweging die je uitvoert of het gevoel dat je daarbij hebt. Om dat op te lossen, zoek je best naar een vervangmiddel. Een kauwgom, een suikervrij snoepje of iets anders om op te knabbelen kan daar een oplossing voor bieden.

Mensen roken ook vaak om verveling tegen te gaan. Toch zijn er betere manieren om je bezig te houden. De beste oplossing is sporten. Je bent dan niet alleen bezig maar het is ook goed tegen stress, je voelt je er goed door en bovendien verbrandt het een hele hoop calorieën! Als dat nog niet genoeg is, moet je weten dat je door te sporten meer spieren aanmaakt. Daardoor zal je metabolisme versnellen en zo zullen er nog meer calorieën verdwijnen. Een half uurtje sporten per dag is al genoeg.

Vergeet die sigaret dus maar snel. Er zijn genoeg oplossingen om die kilo’s tegen te gaan. Denk nooit ‘ik kan het niet’ maar geloof erin! Je vrienden en familie zullen trots op je zijn. Komen er toch enkele kilo’s bij? Maak je daar maar niet druk om. Je moet blij zijn dat je al van die sigaret verlost bent. Die kilo’s kan je later nog kwijtspelen wanneer je meer gewend bent geworden aan het niet-roken.

Bye bye sigaret!

Dit bericht is gepost op 4 januari 2011 om 10:14 am uur en is geplaatst in stoppen met roken.

Andere interessante artikels: Wat is hypothyreoïdie?
Borstontsteking, ontsteking van de huid van de borsten