Mondkanker, zeldzame maar gevaarlijke kanker

De minst voorkomende kanker van allemaal is mondkanker, daardoor dat er weinig mensen zijn die weten wat mondkanker is en wat het kan aanrichten. Bij mondkanker stelt men witte of rode vlekken vast op de tong van de patiënt of treft men een zweer aan die na 3 weken nog steeds niet is genezen. Op het hoofd en de nek kunnen er zich ook vreemde knobbels voordoen. Hoe vroeger men de ziekte vaststelt, des te groter de overlevingskans is voor de patiënt.

Maar bij meer dan tweederde van de patiënten waarbij de kanker werd vastgesteld was men te laat om de volledige verspreiding ervan tegen te gaan. Het is zelfs nog ingewikkelder om de kanker aan te treffen en te onderzoeken als deze zich in de keel bevindt. Vroeger waren het voornamelijk volwassenen ouder dan 40 jaar die de ziekte kregen, maar de mensen die er de laatste jaren mee worden getroffen worden steeds jonger en jonger. Per jaar stijgt het aantal gevallen van mondkanker. Ook waren het voornamelijk mannen die de ziekte kregen, maar omdat de eetgewoonten, het alcohol- en tabakgebruik drastisch zijn veranderd krijgen steeds meer vrouwen te kampen met mondkanker.

Risicofactoren van mondkanker

De grootste oorzaken van mondkanker zijn tabak en alcohol. in 75% van de patiënten gaat het over rokers. Voor zowel rokers en drinkers verhoogt het risico met 30% dan. Het Humane Papillomavirus is een seksueel overdraagbare infectie die recent in verband werd gebracht met de ziekte, net zoals het volgen van een slecht dieet. Het eten van vis, groenten, eieren en fruit daarentegen heeft een positieve invloed op de mond en kan het risico op mondkanker verlagen.

Onderzoek en behandeling van mondkanker

De diagnose van mondkanker wordt gedaan nadat men een visueel onderzoek heeft ondernomen. Hierna gaat men over tot het onderzoek van het weefsel dat zich in de mond bevindt. Om deze diagnoses gemakkelijker te maken zou men in de toekomst gaan werken met een test van wattenstaafjes. Bij deze test gaat men na of de bepaalde chemische stoffen in het speeksel dezelfde zijn als bij iemand die geen mondkanker heeft.

Mondkanker wordt voornamelijk behandeld door middel van radiotherapie, chirurgie en chemotherapie, evenals een volledige of gedeeltelijke laryngectomie. Hierbij wordt het strottenhoofd verwijderd tijdens een operatie. Als deze operatie niet naar wens verloopt kan het leiden tot veranderingen in de stem of een volledig spraakgebrek.

Dit bericht is gepost op 4 januari 2011 om 2:39 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat is meditatie?
Wat is een voedselvergiftiging?