Zesde ziekte, besmettelijke kinderziekte

De zesde ziekte is een minder bekende kinderziekte die zich voordoet bij kinderen van de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar. De zesde ziekte is zeer besmettelijk en zoals de meeste kinderziektes veroorzaakt het uitslag. Over het algemeen is het onbekend wat de mogelijke oorzaak ervan is, maar waarschijnlijk is het een virus dat overgedragen wordt als gevolg van een infectie aan de luchtwegen. Tussen een besmetting en het verschijnen van de eerste symptomen zit een periode van 10 tot 15 dagen. Eenmaal je de zesde ziekte hebt gekregen ben je er voor altijd immuun tegen.

Symptomen van de zesde ziekte

Een plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur die wel kan oplopen tot 40°C en ongeveer 3 dagen duurt (vandaar dat de ziekte ook wel de driedaagse koorts wordt genoemd) is bij elk kind het eerste symptoom. Door de plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur kan er zich een koortsstuip voordoen bij het kind. Dit zijn stuiptrekkingen waarbij de spieren samentrekken en de ogen wegrollen.

In het slechtste geval kan het kind bewusteloos raken en heeft het 30 procent meer kans om in de toekomt weer een koortsstuip te krijgen. Nadat er 3 dagen verstreken zijn en de temperatuur is gedaald verschijnt de uitslag op het lichaam van het kind die ongeveer 12 tot 14 uur zichtbaar blijft en bestaat uit kleine, rode puntjes. Op het hoofdje van het kind stelt men deze uitslag bij de zesde ziekte zelden vast.

De zesde ziekte versus de mazelen

Ouders die kleine kinderen hebben moeten de juiste symptomen van de zesde ziekte kennen. Het is zeer belangrijk om ze te onderscheiden van de mazelen.

Bij de mazelen ontstaat er eveneens een hevige en plotse stijging van de lichaamstemperatuur. Deze lichaamstemperatuur stijgt weer pijlsnel als de uitslag zichtbaar wordt terwijl dit bij de zesde ziekte niet het geval is. Ook stellen we bij de mazelen vast dat er wel uitslag verschijnt op het aangezicht van het kind terwijl dit bij de zesde ziekte zelden voorvalt.

Behandeling van de zesde ziekte

De arts moet de juiste medicatie voorschrijven zoals paracetamol en ibuprofen om de pijn te verzachten en de koorts te beheersen. Tijdens deze koorts is erg belangrijk dat het kind voldoende vocht binnenneemt en dus voldoende water drinkt. De uitslag bij het kind jeukt niet zo overdreven als bij andere kinderziektes.

Dit bericht is gepost op 3 januari 2011 om 4:52 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Levertransplantatie: transplantatie van een gezonde lever
Dwarslaesie, ernstige verlamming