Wat is het toxische shock-syndroom?

Het Toxische Shock Syndroom (TSS) is een zeldzame maar ernstige ziekte, veroorzaakt door toxinen van stafylokokken of streptokokken. De ziekte wordt ook wel de tamponziekte genoemd omdat in veel gevallen het gebruik van tampons aan de basis ligt van de infectie.

De ziekte wordt veroorzaakt door uitscheidingsproducten van staphylococcus aureus en bepaalde streptokokken, die vanuit een gelokaliseerde infectiehaard in het bloed komen.

De ziekte treft vooral jonge volwassenen en, wanneer de ziekte door stafylokokken wordt veroorzaakt, in vrijwel de helft van de gevallen menstruerende vrouwen. Er is een verband met het gebruik van tampons, die een voedingsbodem voor de stafylokokken in de vagina kunnen vormen, zeker wanneer de tampons minder vaak worden verwisseld dan aanbevolen.

Symptomen toxische shock-syndroom

De symptomen, die abrupt beginnen, zijn onder andere koorts, braken, diarree en hevige spierpijn, soms gepaard gaand met verwardheid en een lichtrode huiduitslag over het hele lichaam die doet denken aan zonnebrand. Er kunnen ook ernstige complicaties optreden, zoals nierfalen. De patiënt moet in het ziekenhuis worden behandeld met intraveneuze antibiotica, hierna herstelt 90 procent van de patiënten volledig.

Risicofactoren toxische shock-syndroom

Menstruerende vrouwen moeten extra voorzichtig zijn omdat het gebruik van tampons het risico erg verhoogt. De tampons van de late jaren 1970 en de vroege jaren 198, een periode waarin het toxische shock-syndroom meer en meer de kop op stak, zijn inmiddels verwijderd uit de markt. Maar elk merk tampon verhoogt de kans op een bacteriële infectie.  Vrouwen moeten de aanwijzingen op de verpakking van de tampon volgen.

De beste voorzorgsmaatregel is waarschijnlijk het gebruik van de kleinste tampon of de tampon met het laagste absorptievermogen voor de zwaarte van je menstruatie. Je verlaagt je kans op TSS tijdens je menstruatie ook wanneer je de tampons op de juiste wijze gebruikt en de aanwijzingen in het pakje tampons goed opvolgt. Wissel het gebruik van tampons ook af met maandverband.

Behandeling toxische shock-syndroom

Als de diagnose snel kan worden gesteld, kan deze ziekte prima worden behandeld met antibiotica en een behandeling voor schoksymptomen. De meeste mensen genezen volledig. Daarom is het belangrijk dat je meteen een arts raadpleegt wanneer er tijdens je menstruatie symptomen optreden.

Dit bericht is gepost op 20 december 2010 om 11:37 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Fluoride, goed of slecht voor de gezondheid?
Wat is maculadegeneratie?