Wat is eierstokkanker?

Eierstokkanker (ovariumkanker) is een veel voorkomende kanker bij vrouwen. De eierstokken vormen een deel van het kleine orgaan in de vrouwelijke voortplantingssysteem. Elke maand laten de eierstokken een eicel vrij, dit kennen we als de ovulatie. Kanker aan de eierstokken kan snel uitzaaien naar de rest van de voortplantingsorganen en de omliggende delen (zoals de baarmoeder, vagina en buik).

Hoe vaak komt eierstokkanker voor?

Eierstokkanker is de vijfde meest voorkomende kanker bij vrouwen - na borstkanker, darmkanker, longkanker en baarmoederhalskanker. Hoewel eierstokkanker vrouwen van elke leeftijd kan treffen lopen vrouwen ouder dan 65 jaar zijn het meeste risico.

De symptomen van eierstokkanker zijn moeilijk te herkennen en lijken op die van andere aandoeningen. Dokters zijn zich gelukkig bewust van deze problematiek. De symptomen zijn een opgeblazen gevoel, eetproblemen, misselijkheid, pijn in de schaamstreek en in de onderbuik. Indien men eierstokkanker in de eerste fase ontdekt kan de tumor effectief behandeld worden.

Types eierstokkanker

Aan de eierstokken kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige tumors voorkomen. Algemeen kunnen we zeggen dat er drie vormen eierstokkanker zijn:

- epitheliale eierstoktumor: de tumor is ontstaan aan de buitenste laag cellen van de eierstok
- gonadale stromaceltumor: de tumor is ontstaan aan de laag weefsel waarin de eicellen liggen
- kiemceltumor: de tumor is ontstaan aan de kiemcellen

De meest voorkomende vorm van eierstokkanker is de epitheliale eierstoktumor – ook wel adenocarcinoom genoemd (80 tot 90% van al de eierstoktumors).

Oorzaken van eierstokkanker

De exacte oorzaak van eierstokkanker is onbekend maar er zijn wel aanwijzingen. Het aantal eicellen dat je eierstokken produceren en je familiegeschiedenis (eerdere gevallen van eierstokkanker in de familie) spelen een rol. 5 tot 10% van de eierstokkankerpatiënten had een familielid dat ook kanker heeft gehad.

Uit statistieken bleek dan vrouwen die geen of weinig kinderen hebben gekregen minder risico lopen op eierstokkanker. Daarenboven zijn er aanwijzingen dat het nemen van de pil de kans op eierstokkanker eveneens vermindert.

Behandeling van eierstokkanker

De behandeling van eierstokkanker bestaat uit een combinatie van operatie (chirurgie), chemotherapie en bestralingstherapie.

Het behandelingsplan is afhankelijk van medische factoren zoals het stadium waarin de tumor zich bevindt. Specialisten stellen een behandeling voor, gebaseerd op je medische situatie.

Dit bericht is gepost op 20 december 2010 om 9:41 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Beenkrampen: spierpijn in je onderbenen
Wat doet een osteopaat?