Slechte cholesterol en hoe dit aan te pakken

Vaak wordt gesproken over twee soorten cholesterol: ‘de goede’ en ‘de slechte’.

Eigenlijk gaat het dan over het ‘transportmiddel’ waarin de cholesterol door het bloed wordt vervoerd. De goede soort verwijdert het teveel aan cholesterol uit het bloed en de vaatwanden. Deze wordt HDL-cholesterol genoemd. De slechte cholesterol noemt men LDL-cholesterol.

Verhouding

De verhouding totaal cholesterol tot de goede HDL-cholesterol is ook belangrijk. Als er te veel LDL aanwezig is ten opzichte van HDL, zal de cholesterol de neiging hebben zich op te hopen in de slagaders in de vorm van plaques (= atheroomplaques) en deze te vernauwen (=arteriosclerose). In deze omstandigheden kan op de plaats van de vernauwing een bloedklonter ontstaan (= trombose). Wanneer het bloed niet meer vlot kan stromen door de slagaders, komt het bloed niet meer in de weefsels, met ernstige klinische gevolgen: cerebrovasculair accident.

Echter een teveel aan cholesterol in het bloed ten gevolge van een onevenwichtig voedingspatroon (rijk aan verzadigde vetten en cholesterol) ligt aan de basis van hart- en vaatziekten maar is slechts 1 van de vele risicofactoren ervan.

Nochtans wordt een te hoge cholesterol toch nog altijd beschouwd als de belangrijkste risicofactor. Het Interheart-onderzoek uit 2005 in 52 landen dat een uitgebreid overzicht biedt van onderzoeken (>90.000 patiënten), besloot dat elke verlaging van het LDL-cholesterolgehalte met 40mg/dl, 20% vermindering van het cardiovasculaire risico oplevert. Dus hoe minder cholesterol hoe beter.

Tips

Met enkele kleine aanpassingen aan je levensstijl kan je cholesterol voorgoed verbannen. En het is niet eens zo moeilijk zoals velen denken. Gebruik deze tips tegen cholesterol en je zal zelf zien dat slechte cholesterol voorgoed verleden tijd is.

Eet gezond vet
Gezond vet bestaat echt! Je vindt het terug in allerlei noten, de walnoot, paranoot, amandelen zijn allemaal bronnen van gezond vet. Enkel pindanoten zijn niet zo gezond. Pindanoten zijn geen noten, maar peulvruchten. Andere gezonde vetten vindt je terug in vette vis, zoals zalm. Zalm zit vol goede omega-3 vetten en heeft een positieve werking op de HDL-cholesterol, de goede cholesterolvariant.

Grill je vlees
Vlees grillen is veel gezonder dan het bakken met boter. Bij grillen gebruik je geen bakboter.

Gebruik plantaardige olie
Wil je je vlees dan toch bakken, gebruik dan plantaardige olie in plaats van (dierlijk) vet of boter. Olijfolie en koolzaadolie zijn 2 perfecte vervangers voor boter. Deze zijn rijk aan onverzadigde vetten,welke goed zijn voor het hart.

Eet vezelrijk
Vezels zijn de belangrijkste voedingsbron voor het lichaam. Vezels zijn goed omdat ze rijk zijn aan energie. Hierdoor heb je het gevoel sneller vol te zitten en heb je minder de neiging om ongezonde tussendoortjes te eten. Vezelrijk voedsel is volkoren brood (geen wit brood), bruine rijst, volkoren pasta, tarwe- en havervlokken.

Dit bericht is gepost op 20 december 2010 om 12:06 pm uur en is geplaatst in cholesterol.

Andere interessante artikels: Wat is maculadegeneratie?
Levertransplantatie: transplantatie van een gezonde lever