Beenkrampen: spierpijn in je onderbenen

Beenkrampen, een veel voorkomend fenomeen: iedereen heeft er wel eens last van. Beenkrampen zijn onschuldige spierpijnen in de (onder)benen. Meestal zijn het de spieren in je kuiten die pijn doen. In drie van de vier gevallen komen beenkrampen ’s nachts voor. Er zijn echter verschillende soorten beenkrampen, afhankelijk van de oorzaak.

Wat zijn beenkrampen?

Wanneer de spieren in je benen onwillekeurig en krachtig samenspannen heb je krampen (of spasmen). Beenkrampen kunnen behoorlijk pijn doen. Je kan je spieren een tijdje niet meer controleren. De spasmen kunnen enkele seconden of zelfs minuten blijven duren. Nadien krijg je de controle over je beenspieren terug.

Vormen van beenkrampen

Er zijn twee soorten beenkrampen:
- Idiopathische beenkrampen:    Dit zijn spasmen of krampen die zonder enige reden optreden.
- Secundaire beenkrampen: Wanneer de beenkrampen het symptoom zijn van een fysieke conditie of aandoening…

De oorzaken van secundaire beenkrampen kunnen zijn:

- zwangerschap
- bijwerkingen van een geneesmiddel
- een leveraandoening

Hoe vaak komen beenkrampen voor?

Gezien de meeste mensen beenkrampen niet melden aan hun huisarts is het moeilijk om te onderzoeken hoeveel of hoe vaak mensen er last van hebben. De personen die het meeste last hebben van beenkrampen kennen we wel:

- Volwassenen ouder dan 60 jaar: Onderzoek wees uit dat 40% van de volwassenen ouder dan 60 jaar gemiddeld drie keer per week last heeft van beenkrampen.
- Zwangere vrouwen: één derde van de zwangere vrouwen heeft beenkrampen, meestal tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap.

Maar personen van alle leeftijden, zelfs kinderen, kunnen beenkrampen krijgen. Tussen vrouwen en mannen is er geen verschil.

Beenkrampen voorkomen

Spieroefeningen kunnen beenkrampen voorkomen. Overdag sporten vermindert de kans op nachtelijke beenkrampen. Indien een leveraandoening de oorzaak is (derhalve bij secundaire beenkrampen) bieden spierontspanners soelaas.

Medicatie wordt enkel voorgeschreven in uitzonderlijke gevallen. De behandeling van beenkrampen is daarenboven afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Zwangere vrouwen ervaren na de bevalling doorgaans geen spierkrampen meer.

Dit bericht is gepost op 20 december 2010 om 9:30 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat is plastische chirurgie?
Wat is eierstokkanker?