Wat is MRSA of ziekenhuisbacterie?

Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (stafylokokken) is een bacterie die resistent is tegen meticilline, een antibioticum dat verwant is aan penicilline. De bacterie veroorzaakt infecties aan verschillende lichaamsdelen.

Wat is MRSA?

De symptomen van MRSA hangen af van de plaats van de infectie. Over het algemeen veroorzaakt het infecties aan de huid, zoals zweren, etterende wonden of meer ernstige huidinfecties. Het kan ook operatiewonden, de bloedbaan, de longen of de urinewegen treffen.

De meeste vormen van MRSA-infecties zijn niet ernstig, maar er zijn levensbedreigende gevallen bekend. De reden dat het zo een angstaanjagende bacterie is, komt voort uit het feit dat het zich zo snel verspreid en zo moeilijk te behandelen is.

Wat zijn de oorzaken van MRSA?

Veel gezonde mensen dragen de stafylokokken bacterie zonder een infectie op te lopen. Ongeveer 25 tot 30 % heeft de bacterie in de neus. Het wordt pas een probleem wanneer de bacterie in ons lichaam weet te dringen, bijvoorbeeld door een wonde. Nu is de weg vrijgemaakt voor een infectie.

Omdat MRSA resistent is tegen bepaalde soorten antibiotica, is het moeilijk om de infecties te bestrijden. Sinds de eerste ontdekking van MRSA in 1961, heeft de bacterie behalve tegen meticilline ook een weerstand ontwikkeld tegen amoxilline, penicilline, oxalline en nog andere vormen van antibiotica. Omdat MRSA zich voortdurend aan de nieuwe soorten antibiotica aanpast, hebben onderzoekers het moeilijk om het bij te houden.

Wie wordt door MRSA infecties getroffen?

MRSA verspreidt zich snel. Je kan het krijgen door het aanraken van personen, dieren of dingen die de bacterie draagt. In 2010 zou in België al 10% van de bevolking drager zijn van de bacterie, hoewel de meesten niet geïnfecteerd zijn.

MRS- infecties komen vooral voor bij mensen met een zwak immuunsysteem, vooral in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, en soortgelijke plaatsen.

MRSA-infecties die opgelopen worden door gezonde mensen buiten het ziekenhuis of bejaardentehuis, worden aangeduid met de term Community-Associated MRSA. CA-MRSA ontstaat door toevallige mutaties en verspreiding. Deze vorm is pas bekend van de late jaren negentig en is in Europa nog zeldzaam. Dat komt omdat het tegen minder soorten antibiotica resistent is. Het infecteert daarentegen wel meer kinderen en jonge volwassenen. Scholen, gevangenissen, sportclubs en dergelijke instellingen zijn de grootste boosdoeners voor de verspreiding van CA-MRSA.

Dit bericht is gepost op 16 december 2010 om 10:01 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is een amputatie?
Je baby wassen en een badje geven