Wat is rachitis of Engelse ziekte?

Rachitis (of Engelse ziekte) is een zeldzame botaandoening die voornamelijk bij kinderen voorkomt. De oorzaak is een tekort aan vitamine D en calcium. Meestal is dit een gevolg van slechte eetgewoonten. Vandaar dat de ziekte voornamelijk voorkomt in ontwikkelingslanden, waar het voedsel van minder goede kwaliteit is. Rachitis leek in de jaren 40 helemaal verdwenen door de toename van het aantal vitaminen in etenswaren, maar de laatste jaren wordt ze weer vaker aangetroffen.

Symptomen rachitis

Het gevolg van deze ziekte is onvoldoende botvorming, waardoor botstukken week worden en verkrommen of breken. Verkromming van de ledematen, een groot rechthoekig hoofd, O-benen, foute gebitsontwikkeling zijn veelvoorkomende symptomen.

Behandeling rachitis

De behandeling bestaat voornamelijk uit een stijgende opname van vitamine D, calcium en fosfaten, zodat de botvorming enigszins normaal kan verlopen. De vitamine D zorgt ervoor dat calcium op gepaste wijze in het lichaam wordt opgenomen. Er zijn verschillende manieren om het vitamine D-niveau te verhogen, maar de belangrijkste is zonlicht. Baby’s die aan rachitis lijden ondergaan ultraviolet lichttherapie. Dit gaat meestal gepaard met een passend dieet.

Dit bericht is gepost op 15 december 2010 om 10:07 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is impetigo?
Wat is een amputatie?