Wat is kunstmatige inseminatie

Niet alles in het leven gaat zoals gepland. Obstakels die verschijnen op onze weg tot geluk, we kennen het allemaal. Soms is het echter mogelijk deze obstakels te vernietigen. Kunstmatige inseminatie is een techniek om een vrouw te bevruchten, wanneer het niet lukt door natuurlijke geslachtsgemeenschap. De oorzaken van het niet zwanger kunnen worden kunnen zeer uiteenlopend zijn en zowel bij de man als bij de vrouw liggen. Soms produceert de man te trage zaadcellen, waardoor bevruchting onmogelijk is. In dat geval kan het koppel een zaaddonor zoeken. In andere gevallen kan de baarmoederhals van de vrouw een barrière vormen voor de zaadcellen, waardoor de deze niet ver genoeg geraken.

Het proces

De eerste stap gebeurt in het laboratorium, waar de ‘goede’ zaadcellen van de donor van zijn ‘slechte’ worden onderscheiden. De meest beweeglijke zaadcellen worden in een staaltje geplaatst en via een fijn plastic buisje rechtstreeks in de baarmoeder gebracht. Deze techniek wordt ‘intra-uteriene inseminatie’ genoemd. De interventie is pijnloos en duurt niet langer dan een uur. Na 2 weken wijst een zwangerschapstest uit of de inseminatie succesvol was. Is dit niet zo, zal worden gezocht naar de oorzaak van de faling en kan er eventueel een tweede keer kunstmatig worden geïnsemineerd.

Slaagkansen

De slaagkansen zijn zowel afhankelijk van de problemen die aan het onmogelijk maken op natuurlijke wijze zwanger te worden als van de leeftijd . De meeste koppels die voor intra-uteriene inseminatie gaan, hebben tussen de 5 en de 20 procent kans op succes.

Wat kost het?

Kunstmatige inseminatie kost ongeveer tussen de 200 en de 500 euro. Een aanzienlijk bedrag zo lijkt, maar sinds 1 oktober 2008 betaalt de ziekteverzekering (weliswaar onder bepaalde voorwaarden) deze kosten volledig terug.

Dit bericht is gepost op 15 december 2010 om 9:39 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Linkshandigheid: feiten en fabels
Neuspoliepen, goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies