Neuspoliepen, goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies

Neuspoliepen zijn lokale goedaardige zwellingen van het slijmvlies. Ze ontstaan bijna steeds aan beide kanten van de neus. Meestal is hun kleur geelachtig, grijs of roze en wisselen ze af in grootte. Wanneer ze te groot worden, kunnen ze een belemmering vormen tijdens het ademhalen of bij het waarnemen van geuren. 1 tot 20 mensen op 1000 krijgt er vroeg of laat wel eens last van. Ze komen 4 keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en worden eerder zelden aangetroffen bij kinderen.

Oorzaken neuspoliepen

De exacte oorzaak van de vorming van neuspoliepen is nog niet bekend, maar meestal zijn ze een gevolg van een ontstekingsreactie of bacteriën. Bepaalde factoren kunnen de kans erop verhogen, zoals bijvoorbeeld allergieën en astma.

Behandeling neuspoliepen

Hoewel neuspoliepen goedaardig zijn, kunnen ze een gigantische last vormen wanneer ze te groot worden. Hoofdpijn en moeilijkheden tijdens het ademhalen zijn dan de meest voorkomende symptomen. Gelukkig zijn ze makkelijk te behandelen. Meestal volstaat een neusspray met corticosteroïden. Die zorgt ervoor dat de poliep snel in grootte afneemt. Deze medicijnen mogen gerust jarenlang gebruikt worden. Corticosteroïden worden eveneens toegediend wanneer de poliepen chirurgisch verwijderd worden. Ze voorkomen de mogelijkheid dat ze terugkomen.

Operatie

Wanneer de poliepen niet reageren op geneesmiddelen, kan operatieve verwijdering opluchting brengen. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving. Na de operatie worden er nog langdurig corticosteroïden toegediend, zodat de neuspoliepen niet snel terugkomen.

Dit bericht is gepost op 15 december 2010 om 9:53 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is kunstmatige inseminatie
Wat is impetigo?