Goede en slechte cholesterol: waar zit het verschil?

Cholesterol is een vetachtige stof, die dienst doet als een bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen in het lichaam. Cholesterol wordt door het lichaam zelf geproduceerd, dat gebeurt in de lever en in mindere mate in de bijnieren en de darmen.  Ook wordt een klein gedeelte opgenomen uit de voeding.

In het lichaam heb je twee soorten cholesterol:

- Slechte cholesterol: dit is LDL-cholesterol, deze zorgen ervoor dat de bloedvaten dichtslibben.
- Goede cholesterol: dit is HDL-cholesterol, deze maakt de bloedvaten schoon.

Wat bepaalt ons cholesterolgehalte?

De hoeveelheid cholesterol wordt onder meer bepaald door wat we eten.

Het slechte cholesterolgehalte wordt verhoogd door de inname van verzadigde vetten in dierlijke producten (die zitten in bijvoorbeeld vette kaas, vet vlees, koek, gebak en snacks). Verzadigde vetten zijn meestal gestold (vast).

Het goede cholesterol (HDL) wordt verhoogt door onverzadigde vetten. Deze vetten kan je vinden in vette vis (zoals zalm, haring), noten en plantaardige oliën. Onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar (zoals olijfolie).

Het is belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen goede en slechte cholesterol. Iemand kan een hoog LDL- (dus slecht) cholesterolgehalte hebben, maar daarbij ook een hoog DL- (en dus goed) cholesterolgehalte. Dit compenseert elkaar, en zo heeft die persoon niet per sé een te hoog cholesterolgehalte. Toch zijn er grenswaarden aan de hoeveelheid cholesterol in het bloed.

Gevolgen van een goede en slechte cholesterol?

Te veel aan LDL-cholesterol in het lichaam wijst op een te hoog cholesterolgehalte. Dit vormt een risico op een hart- en vaatziekten. Voorbeelden van deze ziekten zijn: een beroerte, een hartinfarct, etalagebenen (vernauwing van de slagaderen naar de benen). Omgekeerd, bij een hoog gehalte aan goede, HDL-cholesterol, wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagd.

Tips voor een goede cholesterol?

Het cholesterolgehalte bij de mens is voor een deel erfelijk bepaald, maar ook voeding heeft een grote invloed op het cholesterolgehalte.

Vette etenswaren, zoals kaas, eidooiers, vet vlees, koeken, gebakjes, snacks… zijn nefast voor je cholesterolgehalte.  Beter is deze producten te vervangen door hun magere varianten (magere of halfvole melk, mager vlees, magere kaas, …).  Ook overgewicht  kan het cholesterolgehalte doen verhogen, zeker buikvet is nadelig.

Onverzadigde vetten zijn dan weer goed voor het cholesterolgehalte. Het is dan ook  aangeraden 1 à 2 maar per week vis te eten, dit is goed voor het hart en de bloedvaten.  Ook groenten, fruit, magere zuivelproducten en volkoren graanproducten bevorderen een goede cholesterol.

Dit bericht is gepost op 14 december 2010 om 1:14 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Littekens door acne, hoe voorkomen?
Hoortesten? Wablief?