Wat is dwarslaesie?

Dwarslaesie is een aandoening waarbij er door een operatie of een trauma schade opgelopen is aan de ruggengraat. De ruggengraat is een zeer belangrijk deel van het lichaam. Het stuurt informatie van de hersenen door naar de zenuwen, waardoor informatie terecht komt in de lichaamsdelen. Schade aan de ruggengraat zorgt er dus voor dat er enkele belangrijke functies wegvallen.

Deze aandoening komt het meest voor bij jongemannen. Dat komt doordat zij vaak roekeloos gedrag vertonen. In feite kan iedereen, van elke leeftijd en etniciteit, schade oplopen aan de ruggengraat.

Wat is de oorzaak van de schade aan de ruggengraat?

De schade aan de ruggengraat kan veroorzaakt worden door verschillende soorten ongelukken:

- Een auto-ongeluk
- Een ongeluk bij het duiken
- Het slecht neerkomen bij een val
- Een ongeval bij het sporten
- Een ongeval thuis, tijdens het huishouden

Verder kan de schade ook veroorzaakt worden door een tumor of bloedklonter in de ruggengraat.

Welke functies kan je verliezen?

Afhankelijk van de plaats in de ruggengraat waar het probleem zich voortdoet, zullen enkele functies wegvallen:

- Bij een breuk in het bovenste deel van de nek zal de patiënt het moeilijker hebben met ademhalen. Mogelijk moet hij ademhalen met de hulp van speciale apparatuur.
- Bij een breuk in het onderste deel van de nek kan je de armen probleemloos bewegen, maar zal het moeilijker zijn de vingers te bewegen. Schrijven, rijden met de auto en werken zal je dus moeten doen met speciale hulpmiddeltjes.
- Bij een probleem in de onderrug zal het gevoel vanaf de heupen wegvallen. Patiënten zitten in dat geval in een rolstoel. Ze moeten hun auto, huis, badkamer, en andere , aanpassen, maar kunnen wel zo goed als onafhankelijk leven.

Er zijn veel gradaties van functieverlies. Dit is niet steeds afhankelijk van de ernst van de breuk of problemen in de ruggengraat. Met de juiste toestellen kunnen deze mensen een volwaardig leven leiden. Ook een aantal aanpassingen in het openbare leven zorgt ervoor dat ze ook daar kunnen functioneren. Publieke gebouwen, winkels, theaters, restaurants en het openbaar vervoer zou een aantal aanpassingen moeten ondergaan zodat ook deze mensen daar probleemloos zich kunnen verplaatsen.

Mogelijke bijkomende problemen

Mensen met een probleem aan de ruggengraat hebben vaak ook deze bijkomende problemen:

- Een infectie aan de urineleider
- Nierstenen
- Spasmen van de spieren
- Doorligwonden
- Snelle temperatuursschommelingen
- Autonome hyperreflectie of dysreflectie. Die aandoening wordt veroorzaakt door een opgezwollen blaas, darm of doorligwonden. Het wordt gekenmerkt door koorts, een hoge bloeddruk, een tragere polsslag en flauwvallen.

Dit bericht is gepost op 9 december 2010 om 10:18 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Tweelingen: komt steeds meer voor
Eerste hulp bij shock