Tweelingen: komt steeds meer voor

1 op 80 kinderen is een tweeling. De laatste 50 jaar is dit cijfer gestegen. Dat komt door de steeds meer voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen, waardoor steeds meer tweelingen geboren worden. Een behandeling zoals IVF zorgt er immers voor dat het risico op een tweeling stijgt tot 25%. Hoe ouder de moeder, hoe meer kans op een tweeling. Bij een moeder ouder dan 35 jaar is er 21,7% kans op een tweeling, bij een moeder ouder dan 45 is de kans tot 56,7%.

Welke types van tweeling zijn er?

Er zijn twee soorten tweelingen: identieke, en niet-identieke tweelingen.

Bij identieke tweelingen gaat het om 1 eicel die tijdens de celdeling gesplitst is in 2. Daardoor hebben beiden dezelfde genen en dus ook hetzelfde geslacht en uiterlijke kenmerken.

Bij een niet-identieke tweeling gaat het om 2 bevruchte eicellen die zich geplaatst hebben in de baarmoeder. De kinderen lijken in dat geval slechts evenveel op elkaar als op hun andere broers of zussen.

Wat is de oorzaak van een tweeling?

Een identieke tweeling kan bij iedereen voorkomen. Je hebt niet meer kans op een identieke tweeling als iemand in je familie er ook een is. Onafhankelijk van etniciteit komt deze soort van tweeling even veel voor.

De kans op een niet-identieke tweeling is wel gebonden aan families en etniciteit. Je hebt meer kans als je iemand in de familie hebt die een tweeling is, of als de vrouw op oudere leeftijd zwanger wordt. De kans op niet-identieke tweelingen wordt doorgegeven via de vrouwelijke bloedlijn. De zwarte populatie heeft meer kans op niet-identieke tweelingen.

Hoe kan je zien dat een tweeling identiek is?

Aan de hand van een DNA-test na de geboorte kan gezien worden of het gaat om een identieke of een niet-identieke tweeling.

Ook aan de hand van de placenta kan gezien worden of de tweeling al dan niet identiek is. Bij alle twee-eiige tweelingen en 1/3 van de eeneiige tweelingen hebben de baby’s elk een eigen placenta en een eigen vruchtvlies amnion (buitenste vruchtvlies) en chorion (binnenste vruchtvlies). Bij 2/3 van de eeneiige tweelingen delen de baby’s 1 placenta en amnion, maar hebben wel een eigen chorion. 1% van alle tweelingen deelt ook het binnenste vruchtvlies.