Eerste hulp bij shock

Een shock krijg je doordat je bloedcirculatie faalt. Bloed staat in om zuurstof naar de vitale organen te brengen. Als de bloedcirculatie stopt krijgen deze vitale organen geen of niet genoeg zuurstof, waardoor ze kunnen stilvallen. Een shock is dus levensgevaarlijk.

De bloedcirculatie kan falen door:

- Veel bloed te verliezen op een korte tijd
- Veel over te geven
- Erge brandwonden op te lopen
- Een hartaanval
- Een bacteriële infectie
- Een allergische reactie
In het geval dat iemand rondom je een shock heeft, moet je zo snel mogelijk de hulpdiensten bellen. Deze soort shock is niet hetzelfde als een emotionele shock, die je ook kan hebben nadat je een ongeval gehad hebt.

Een shock herkennen

Doordat een shock levensgevaarlijk is, is het belangrijk dat je de symptomen van een shock leert herkennen. Deze zijn:

- Een plotse bleekheid, koud aanvoelen en een klamme huid
- Zweten
- Snel en oppervlakkig ademhalen
- Zich zwak en draaierig voelen
- Heel veel dorst hebben
- Geeuwen en zuchten
Als je deze symptomen herkent bij jezelf of bij anderen, moet je zo snel mogelijk de hulpdiensten bellen. Professionele hulpdiensten zullen ervoor zorgen dat de bloedcirculatie zich terug normaliseert, en je geen schade oploopt aan de vitale organen.

Wat moet je doen als iemand een shock heeft?

Als iemand een shock heeft moet je zo snel mogelijk de ziekenwagen bellen. Behandel indien mogelijk de grootste problemen zelf. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de patiënt zo weinig mogelijk bloed verliest. Leg de patiënt neer, met de benen omhoog. Zo kan er genoeg zuurstof naar de hersenen gevoerd worden. Leg een jas of deken op de patiënt, zodat deze niet onderkoeld geraakt. Zorg er echter ook wel voor dat de patiënt niet te warm heeft en zich niet benauwd voelt.

Stel de patiënt gerust, zodat hij zich niet onnodig opwindt. Als de patiënt niet kan ademen of moeilijkheden ondervindt om te ademen, geef je hem best een mond-op-mond-beademing. Wacht met het geven van voedsel of drinken, want dat zou schadelijk kunnen zijn. Als je deze handelingen uitvoert, en je de hulpdiensten gebeld hebt, kan je verder niets anders doen dan wachten.

Dit bericht is gepost op 9 december 2010 om 10:27 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is dwarslaesie?
Littekens door acne, hoe voorkomen?