Wat is restless-legssyndroom?

Het rusteloze benen-syndroom (of kortweg RBS) is een neurologische aandoening die ongemakkelijke gevoelens veroorzaakt in de benen. Het syndroom komt vrij veel voor: 8,5% van de bevolking wordt erdoor getroffen.  Het kan erg veel hinder en ongemakken met zich meebrengen. RBS kan zowel bij vrouwen als mannen voorkomen, maar toch heeft het syndroom de neiging om meer vrouwen te treffen. De aandoening komt ook vaker voor bij oudere mensen dan bij jongere personen. De symptomen worden hardnekkiger bij het ouder worden.

Oorzaken van het RBS

De precieze oorzaak van het syndroom is nog niet gekend. Er bestaat wel een vermoeden dat de symptomen optreden doordat er een verstoorde werking is van bepaalde zenuwcellen in het deel van de hersenen dat instaat voor de besturing van de spierbewegingen. Deze zenuwcellen staan in voor de aanmaak van dopamine.

Dopamine is een chemische stof die een cruciale rol speelt bij het doorgeven van signalen tussen verschillende hersencellen. Het dopaminesysteem is dus verstoord, net als bij de ziekte van Parkinson. RBS en de ziekte van Parkinson hebben waarschijnlijk dezelfde neurochemische basis. Toch is nog niet aangetoond dat er een verband bestaat tussen beide aandoeningen.

Twee soorten RBS

Primaire RBS

Deze vorm van het syndroom komt vaak voor in de vroege volwassenheid. Aanvankelijk zijn de symptomen mild en zeldzaam, maar deze worden in de latere jaren ernstiger en komen ook meer voor. Het primaire rusteloze benen syndroom kan leiden tot slaapproblemen en een verstoord slaapritme. De oorzaak van primaire RBS  is niet duidelijk

Secundaire RBS

De tweede vorm van het syndroom doet zich voor als een complicatie van een andere gezondheidstoestand, zoals bloedarmoede door ijzertekort, nierfalen en de ziekte van Parkinson.

Wat je kunt doen

Bij primaire RBS is de oorzaak niet duidelijk, bij secundaire RBS wel. Daarom kan er alleen in het laatste gevoel iets aan gedaan worden. In het eerste geval kunnen enkel de symptomen behandeld worden. Het is vooral een kwestie van levensstijl, slaaphygiëne en lichaamsbeweging. Door goed om te gaan met deze drie elementen, creëer je een gezond levenspatroon. Op die manier kun je de klachten van het RBS verminderen.

Dit bericht is gepost op 6 december 2010 om 12:10 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Slaap jij genoeg?
Niet aankomen tijdens de winter