Slaap jij genoeg?

We slapen om uit te rusten. Een uitgeslapen persoon presteert beter en heeft ook meer energie. Er zijn twee soorten mensen: de ene is een vroege vogel en kan zich onmiddellijk in veeleisende activiteiten storten, de andere heeft een lange opwarmingsperiode nodig om uit zijn slaap te komen.

Vroege vogels versus mensen die later ontwaken

Vroeg ontwaken wordt in verband gebracht met een groot concentratievermogen, een druk leven en meer heisa ervaren tijdens de dag. Ook meer boosheid en minder energie aan het eind van de dag, zijn kenmerken van vroege vogels. Mensen die later ontwaken zouden meer ontspannen zijn en het minder druk hebben.

Vroege vogels zouden daarnaast vaker last hebben van een verkoudheid, spierpijn, stemmingswisselingen en hoofdpijn.

Wanneer is de beste tijd om op te staan?

Er is geen optimaal tijdstip om op te staan in de ochtend. Maar als je veel stress ervaart, kunnen 20 of 30 minuten langer slapen wonderen doen. Zoals iedereen wel weet, verschillen mensen onderling in de behoefte aan slaap. De ene kan zich op en top fris voelen na zes uur slaap, de andere heeft minimum acht uren nodig om zich goed te voelen. Iedere mens heeft een basishoeveelheid slaap nodig om goed te functioneren. Het gemiddelde voor volwassen zou 8,1 uur per dag bedragen. De meeste mensen slapen minder als ze ouder worden.

We slapen graag

Als mensen de kans krijgen om te slapen, zullen ze dat in de meeste gevallen ook doen. Kinderen klagen soms dat ze te vroeg naar bed moeten, volwassenen zullen juist elke kans grijpen om meer te kunnen slapen. Een ‘powernap’ tijdens de middag kan helpen om je terug fitter te voelen. Dan slaap je een tien à twintigtal minuutjes. Deze korte hoeveelheid aan slaap helpt je om terug de nodige energie te vinden. Je hoeft zo’n powernapje maar eens uit te proberen! Je zal ervan overtuigd zijn dat het werkt.

Maar of je nu een vroege vogel bent of juist iemand die laat ontwaakt, je hebt je slaap nodig. Zonder slaap kan je niet functioneren. Algemeen genomen slapen mensen ook graag, ze houden ervan om eens uit te rusten. Slaap is dan ook onontbeerlijk: we kunnen niet zonder.

Dit bericht is gepost op 6 december 2010 om 11:46 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Ischias, leidt tot lage rugpijn
Wat is restless-legssyndroom?