Wat is syringomyelie?

Syringomyelie is een zeldzame neurologische aandoening waarbij het ruggenmerg wordt aangetast, meestal vooral ter hoogte van de nekwervels, en het centrale kanaal in het ruggenmerg waardoor het wijder wordt.

Oorzaken

Een precieze sluitende verklaring voor het ontstaan van syringomyelie is er niet, maar er zijn wel enkele theorieën:

- Door de pulserende beweging van het hersenvocht in de vierde hersenkamer (de subarachnoïdale ruimte) langzaam een holte ontstaat in het bovenste deel van het ruggenmerg.

- Ook hier kan het hersenvocht niet goed wegvloeien, dit is het gevolg van vernauwingen in de ruimte tussen ruggenmerg en hersenvlies. Hierdoor dringt het hersenvocht door het ruggenmerg naar binnen in de richting van het smalle kanaaltje dat zich daar bevindt. Op die manier kan er een holte worden gevormd.

- In zeldzame gevallen kan syringomyelie het gevolg zijn van een hersenbloeding, een infectie of een ongeval.

Behandeling syringomyelie

Een behandeling van syringomyelie is afhankelijk van de oorzaak en het al of niet aanwezig zijn van een Chiari misvorming.

De beknelling door de Chiari misvorming opheffen en de subarachnoïdale ruimtes vrijmaken rond het bovenste deel van het halsmerg. Bij deze operatieve behandeling wordt het achterhoofdsgat naar achteren toe verruimd, waarna de dura (het harde hersenvlies) wordt geopend. Nadat de verklevingen rond de punt van de kleine hersenen zijn opgeheven en deze eventueel zijn verkleind wordt de dura gesloten opheffen van verklevingen rondom het ruggenmerg.

- Een drainage van de syrinx of holte zelf. Nadat bij een operatie het ruggenmerg is vrijgemaakt kan aan de achterzijde door een klein sneetje de holte worden geopend. Door dit sneetje kan een buisje in de holte worden gelegd. Via dat buisje kan het vocht worden afgevoerd naar de ruimte rond het ruggenmerg of eventueel een andere ruimte zoals de borstholte.

- De behandeling van syringomyelie is moeilijk en lang niet altijd succesvol. Soms kan het proces worden gestopt, soms treedt enige verbetering op, maar ook verslechtering is mogelijk. Vooral de behandeling met alleen drainage is niet altijd succesvol. Het slangetje kan gemakkelijk verstopt raken of uit de holte schuiven.

Na een aanvankelijk goed resultaat kunnen de verschijnselen na een bepaalde tijd toch weer terug komen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het onderliggende ziekteproces voortschrijdt.

Dit bericht is gepost op 30 november 2010 om 4:54 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Anale jeuk, hoe komt dat?
Meer weten over metastase of uitzaaiingen?