Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ernstige vorm van leverontsteking, veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV).
De ziekte geneest meestal spontaan, maar kan ook chronisch worden. Dit kan leiden tot levercirrose, leverkanker en overlijden. In een procent van de gevallen evolueert de hepatitis, waardoor de lever niet meer kan functioneren en er met spoed een levertransplantatie nodig is.

Symptomen hepatitis B

De mogelijke symptomen van hepatitis B zijn:

- intense vermoeidheid gedurende verscheidene maanden
- gele verkleuring van de huid en de ogen
- bleke stoelgang
- donker gekleurde urine (theekleur)
- verminderde eetlust
- misselijkheid
-  jeuk
- pijn rechts boven in de buik
-  …

Oorzaken hepatitis B

Het hepatitis B-virus wordt niet verspreid via lucht, voedsel of water.

Je kan ook niet met het virus besmet raken door speeksel. Je kan wel besmet raken door verschillende lichaamsvochten van besmette personen:

- bloed
- vocht dat vóór de zaadlozing vrijkomt
- sperma
- vaginaal vocht

Het virus wordt overgedragen als deze besmette lichaamsvochten in aanraking komen met een wondje in uw huid of met de slijmvliezen van uw mond, neus, ogen, anus of geslachtsorganen. Bijvoorbeeld door onveilig te vrijen met een partner die besmet is of door een prik met een besmette naald (bv. bij injecties, piercings, tatoeages of bij uitwisseling van spuiten door drugsgebruikers).

Het gebruik van een besmet scheermesje of een besmette tandenborstel kan ook besmetting tot gevolg hebben.

Preventie hepatitis B

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare ziekte (soa), daarom is het belangrijk om een condoom te gebruiken bij seksueel contact.

Waarschuw je seksuele partner(s) en huisgenoten als je hepatitis B hebt. Zo kunnen ze zich tegen de ziekte kunnen laten inenten.

Laat u vaccineren. Het vaccin is heel doeltreffend en aanbevolen voor iedereen met een verhoogde kans op besmetting, bijvoorbeeld als je veel wisselende seksuele partners heeft of als je in de gezondheidszorg werkt.

Er bestaat een combinatievaccin tegen hepatitis A en B.

Behandeling hepatitis B

In de afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van chronische hepatitis B. Er zijn twee groepen geneesmiddelen geregistreerd voor de behandeling:

- (PEG-)interferon
- Nucleoside-analogen

Een acute hepatitis B-virusinfectie benodigt doorgaans geen behandeling omdat het merendeel van de patiënten spontaan geneest. De behandeling van de chronische infectie kan noodzakelijk zijn om het risico op cirrose en leverkanker te reduceren.

Geen van de beschikbare medicijnen zijn in staat de infectie helemaal te verdringen, ze kunnen echter het virus weerhouden te repliceren en bijgevolg het ontwikkelen van levercirrose en leverkanker te laten stagneren.

Dit bericht is gepost op 30 november 2010 om 4:10 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, seksualiteit.

Andere interessante artikels: Medisch toerisme, even leuk als het klinkt?
Anale jeuk, hoe komt dat?