Anale jeuk, hoe komt dat?

Anale jeuk is een algemeen voorkomend probleem dat veel last kan veroorzaken. Er zijn verschillende vormen van anale jeuk.

Oorzaken anale jeuk

Er zijn verschillende groepen van oorzaken van anale jeuk te onderscheiden:

- Irritatie-eczeem door ontlasting
Niet zelden blijft na het WC-bezoek een klein restje ontlasting achter op de huid. Dit kan vooral gebeuren wanneer de huid rond de anus sterk behaard is. Aangezien in de ontlasting enzymen aanwezig zijn die agressief zijn en de huid kunnen beschadigen is het niet verwonderlijk dat achterblijvende ontlasting irritatie veroorzaakt.

- Overmatige slijmproductie van het anusslijmvlies
Dit kan veroorzaakt worden door aambeien. Andere veroorzakers van irritatie van huid en slijmvlies zijn: ontsteking van de anus, infectie door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zoals syfilis, of het eten van irriterende voedingsbestanddelen (gekruid voedsel)

- Transpiratie in de plooien
Transpiratievocht in de plooien van het lichaam kunnen leiden tot eczeemplekken (smetten). Vaak is bij dit probleem ook een gistinfectie betrokken. De huid wordt door het vocht week en kan door tegen elkaar schuren kapot gaan. Behalve in de liezen en de oksels kan dit ook in de bilplooi optreden. Vooral mensen met overgewicht hebben hierop een verhoogd risico.

- Worminfecties
Wormpjes kunnen ook anale jeuk veroorzaken. Hoewel wormpjes vooral bij kinderen worden gezien kunnen zij ook bij volwassenen jeuk rond de anus veroorzaken.

- Allergisch contacteczeem
Stoffen die een allergische reactie kunnen uitlokken zitten bijvoorbeeld in vochtige toiletdoekjes en in sommige zalven.

- Seborrhoïsch eczeem
Seborrhoisch eczeem komt vooral veel voor in het gelaat en op het behaarde hoofd. Echter, ook in de plooien van het lichaam zoals de oksels, de liezen en de bilplooi.

Symptomen anale jeuk

De huid rond de anus is meestal rood en geïrriteerd. Soms is er zelfs sprake van kleine blaasjes of puistjes. De roodheid is niet altijd een goede maatstaf voor de ernst van de klachten.

Preventie

- Was na elke ontlasting het gebied rond de anus een washandje met lauw water en zonder zeep.
- Houd het gebied rond de anus zoveel mogelijk droog door de huid na het wassen te deppen met een handdoek (niet wrijven).
- Gebruik geen vochtige toiletdoekjes
- Draag luchtig katoenen ondergoed

Dit bericht is gepost op 30 november 2010 om 4:26 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is hepatitis B?
Wat is syringomyelie?