Wat is diverticulitis?

Divertikels zijn huidzakjes die zich bevinden in de spier van de darmen. Het zijn uitstulpingen die zich bevinden in de buitenste laag van de darm. Die uitstulpingen zijn doorgaans niet erg en bieden geen problemen, maar als er stoelgang in achterblijft, zorgen ze wel voor problemen. De huidzakjes kunnen ontsteken, pijn veroorzaken en je kan diarree krijgen. Dit noemt men diverticulitis.

Wat zijn de symptomen van diverticulitis?

Meestal bieden de uitstulpingen van de darmen geen problemen. In dat geval worden ze ‘divertikels genoemd. Als ze ontsteken, leidt dat tot diverticulitis, en vormen ze wel problemen:

- De ontsteking kan verminderen of erger worden doorheen de tijd
- Er is pijn in de buik, meestal links beneden te situeren
- Je geraakt in sommige periodes geconstipeerd
- Je krijgt diarree
- Je buik staat gespannen en de dokter kan de uitstulping voelen

Wat is de oorzaak van diverticulitis?

De directe oorzaak van diverticulitis is niet gekend. Diverticulitis komt minder voor op plaatsen waar men vezelrijk eet, zoals in Afrika en Azië. Waar men een minder vezelrijk dieet heeft, zoals in Westerse landen het geval is, daar komt diverticulitis meer voor.

Vanuit die vaststelling is men een hypothese beginnen op te bouwen. Want als je minder vezelrijk eet, dan is de stoelgang droger en harder. Er ontstaat een grotere druk in de darmen als de stoelgang eruit komt, waardoor de typische bulten van diverticulitis gevormd kunnen worden. Als er in die bulten stoelgang achterblijft, ontsteekt het en ontstaan de gekende symptomen.

Hoe behandel je diverticulitis?

De symptomen van diverticulitis komen overeen met die van andere aandoeningen. Eerst moet dus een juiste diagnose genomen worden, alvorens men een behandeling start. Men kan diverticulitis opsporen door een vloeistof in de darmen te spuiten en achterna een X-straling te doen, of door een endoscopie uit te voeren op de darmen.

De bulten die diverticulitis gevormd heeft zullen heel je leven blijven in de darmen. Een juist dieet kan een ontsteking tegengaan:

- Eet veel vezels en fruit, zo wordt je stoelgang slapper
- Drink veel vloeistoffen

Als je alsnog geconstipeerd geraakt, kan je best een laxeermiddel nemen zoals lactulose. Een ontsteking kan verholpen worden aan de hand van antibiotica.
In erge gevallen zal men een operatie uitvoeren om de uitstulping weg te halen. Dat zal zijn als:

- de bloeding erg is
- de darmen smaller worden
- de infectie zeer ernstig is

Tags

Dit bericht is gepost op 29 november 2010 om 1:25 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Grote borsten, niet altijd even leuk
Hoe maak je gezonde voeding interessant(er) voor kinderen?