Medisch toerisme, even leuk als het klinkt?

Wat is medisch toerisme? Vooraleerst gaat medisch toerisme over een chirurgische ingreep die je niet kan betalen in je eigen land. Je doet wat onderzoek, en komt erachter dat de ingreep aanzienlijk goedkoper is in een ander land. Bovendien verblijf je in een aangenaam, tropisch kuuroord. Mooi meegenomen? Ja, maar… alvorens je een vlucht gaat boeken zijn er nog een paar zaken die je moet weten over medisch toerisme.

Wat is medisch toerisme?

Wanneer iemand naar een ander land reist voor een medische ingreep (zowel op mentaal als fysiek gebied), wordt die persoon een medisch toerist genoemd. De locaties die men kiest beschikken over unieke eigenschappen, zoals een zuivere lucht, gespecialiseerde klinieken, streekgebonden producten of andere speciale eigenschappen die niet op eigen bodem te vinden zijn. De operatiekosten en wachtlijsten kunnen verschillen van land tot land.

Ofschoon ze vroeger naar hetzelfde verwezen, is medisch toerisme vandaag de dag niet hetzelfde als gezondheidstoerisme. Gezondheidstoerisme heeft preventieve doeleinden, zoals hartziekten voorkomen door een gebied met zuivere lucht te bezoeken. Medisch toerisme daarentegen is gericht op het genezen van een specifieke kwaal of ziekte.

Vandaag zijn er steeds meer mensen die naar het buitenland reizen voor een medische ingreep. Het medisch toerisme zit in de lift. Vooral gespecialiseerde klinieken voor cosmetische behandelingen zijn in trek. Bovendien zijn het vaak mensen zonder gezondheidsverzekering (vooral uit de Verenigde Staten) die andere oorden bezoeken waar de ingreep wel betaalbaar is voor hun.

Landen die het meest bezocht worden zijn Thailand en India. Luxueuze hotels worden er gecombineerd met gespecialiseerde klinieken. Ook Singapore en Mexico zijn populair. Medisch toerisme is er bijzonder populair - vooral voor cosmetische ingrepen. De klinieken halen er een groot deel van hun inkomsten uit medisch toerisme.

Klimaattherapie

Medisch toerisme naar bepaalde gebieden met zeeën of bergen hebben het voordeel dat ze een heilzame werking kunnen hebben op je lichaam en geest. Dit noemt men klimaattherapie. De zeelucht heeft een positief effect op de gezondheid. Bovendien is de lucht er vaak zuiverder, zoals in hogere delen van de Alpen.

Medisch toerisme: een leuk uitje of een vermoeiende reis?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen.

- Gaat het om een erkende instelling? Is de kliniek met andere woorden goed genoeg?
- Heb ik genoeg informatie over het land in kwestie?
- Hoe gaat de kliniek om met complicaties en problemen? Wat met complicaties als ik weer terug thuis ben?
- Is het veilig op te vliegen nadat ik de operatie heb gehad?

Voor je vertrekt is het aangeraden om je huisarts of specialist te raadplegen. Sommige ingrepen gaan namelijk gepaard met recuperatie en risico’s. Medisch toerisme is dus meer dan een leuk uitje, vooral wanneer het een ernstige ingreep betreft.

Dit bericht is gepost op 29 november 2010 om 3:45 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Leven met een knieprothese
Wat is hepatitis B?