Leven met een knieprothese

Een knieprothese is een chirurgische vervanging van het kniegewricht door een prothese van kunstmateriaal. Een knieprothese wordt geplaatst wanneer je knie zo ernstig beschadigd is, dat het gewricht niet meer natuurlijk kan genezen. Dit is het geval bij, bijvoorbeeld, artrose en reuma. Aan een knieprothese hangt een intensieve operatie vast die niet zonder risico’s gaat..

De ingreep bij een knieprothese

Anesthesie. Je wordt onder volledige narcose gebracht. Je bent bewusteloos en zal geen pijn voelen. Meestal krijg je bovendien een epidurale of spinale verdoving via de rug.

Chirurgie. De operatie duurt ongeveer twee uur. Dit is een lange tijd om stil te liggen, vandaar dat een algemene verdoving aangenamer is. Na de anesthesie wordt een incisie gemaakt in de knie. Het gewrichtsoppervlak wordt vervolgens verwijderd. Men verwijdert enkel de voorste kruisband en eventueel corrigeert men de lengte van de andere kruisbanden. Na de operatie hoort de lidmaat perfect recht te staan. Men laat het overtollige bloed in de knie weglopen door middel van twee buisjes. De chirurg legt een drukband aan en je wordt verplaatst naar een rustkamer waar je de verdoving uitslaapt.

Nazorg. Een 4- à 5-tal uren na de operatie word je naar een verpleegkamer gebracht. Ondertussen is er een team van verpleegkundigen dat je regelmatig controleert en opvolgt.

Wanneer een knieprothese?

Een knieprothese wordt geplaatst bij onherstelbare slijtage van of schade aan de knie. Artrose is een vorm van slijtage aan het kraakbeen maar de oorzaken kunnen legio zijn. Niet iedereen is even gevoelig voor de slijtage. Na een ernstig ongeval kan een knieprothese de oplossing zijn voor ernstige schade aan de knie. Indien de pijn niet meer kan verholpen worden, gaat men over tot een knieprothese.

Een knieprothese wordt geplaatst bij:

- Ernstige artritis, wanneer de toestand niet verbetert na het toedienen van medicatie, injecties en/of fysiotherapie
- Tumor(s) in de knie
- Onherstelbare schade

Sommige medische problemen kunnen ook leiden tot een knieprothese zoals onder andere een zware infectie van de knie, morbide obesitas of een slechte bloedtoevoer.

Risico’s bij de operatie

Verwikkelingen die kunnen voorkomen tijdens of na de operatie:

- Infecties
- Verlies van de artificiële prothese
- Longontsteking
- Allergische reactie op de artificiële prothese
- Bloedklonters
- Schade aan de zenuwen of bloedvaten

De resultaten van een knieprothese zijn doorgaans schitterend. Na de operatie zal je drie tot vijf dagen in het ziekenhuis verblijven, afhankelijk van je situatie.

Dit bericht is gepost op 29 november 2010 om 3:04 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten, Algemeen.

Andere interessante artikels: Help! Mijn kind is ziek
Medisch toerisme, even leuk als het klinkt?