Help! Mijn kind is ziek

Als ouder is het een dagelijkse bezigheid om te zorgen voor je kind. Daar komen heel wat zorgen en bekommernissen bij kijken. Is je kind wel gezond? Welke verzorging bij kinderziekten? Enzovoorts. De ervaring leert dat kinderen wel eens last hebben van onschuldige en minder onderschuldige ziekten. Een kind is nu eenmaal vatbaarder voor bepaalde aandoeningen dan volwassenen. Nu, de vraag is: “wat zijn de risico’s op besmettelijke kinderziekten?” En, vooral: “welke zijn dit dan?”

Besmettelijke kinderziekten, beter voorkomen dan genezen

Veel kinderziekten zijn bacteriële kinderziekten (zoals de bof of mazelen) of virale infecties (zoals hersenvliesontsteking). Ze zijn besmettelijk. Dat wil zeggen dat je ze kan vermijden door je kind bijvoorbeeld zijn of haar handen regelmatig te laten wassen. Een andere manier om besmetting te voorkomen is je kind aanleren om bepaalde “hoest-etiquette” in acht te nemen, zoals de handen voor de mond te houden tijdens het hoesten.

Welke kinderziektes zijn besmettelijk?

Waterpokken of windpokken (varicella): Het eerste symptoom is huiduitslag: rode vlekjes overal op het lichaam die ontzettend jeuken. Eens je de wind- of waterpokken hebt gehad, ben je voor de rest van je leven immuun.

Rodehond (Rubella): Rodehond is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat kan worden overgebracht door hoesten, niesten en zelfs praten. Symptomen zijn huiduitslag koorts, gezwollen klieren en andere symptomen die ook wel duiden op een verkoudheid.

Mazelen (Morbilli): Deze kinderziekte is zeer ernstig en uitermate besmettelijk. De symptomen van de mazelen lijken op die van een verkoudheid: loopneus, hoesten, gezwollen klieren en ten slotte huiduitslag.

Bof (Parotitis epidemica): De bof kan men eveneens maar één keer krijgen. Symptomen zijn koorts, gewrichts- en spierpijnen, zwellingen in het oor of aan de kaken.

Kinkhoest (Pertussis): Kinkhoest is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en kan ernstige hoestbuien tot gevolg hebben. Vooral de complicaties bij kinkhoest kunnen ernstig zijn.

Zesde ziekte (Roseola infantum): Symptomen van de zesde ziekte zijn koorts en mogelijk gezwollen klieren in de hals of in de oren. In de nek ontstaan vervolgens lichtrode vlekjes. Na een paar dagen gaat de ziekte gelukkig vanzelf weer over.

Vijfde ziekte (Erythema infectiosum of parvo B19): De vijfde ziekte treft doorgaans kinderen tussen de vier en tien jaar. De symptomen zijn rode wangen en uitslag die zich verspreidt naar de rest van het lichaam (billen, romp,…). Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door een virus en is matig besmettelijk.

Pseudokroep: Deze kinderziekte wordt door een virus veroorzaakt en kan aanvankelijk lijken op een gewone verkoudheid. De luchtwegen geraken ontstoken waardoor het kind hees wordt en moet hoesten. Doorgaans is de pseudokroep een onschuldige kinderziekte.

Dit bericht is gepost op 29 november 2010 om 2:43 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Hoe maak je gezonde voeding interessant(er) voor kinderen?
Leven met een knieprothese